LogoRumania
TopNou
LA SALLE PILDEŞTI
Str. Vasile Alecsandri 1      617136 PILDEŞTI Com.Cordun  Neamţ
Tel.0233748537
Logo
Inapoi
Moodle
Contact
EVENIMENTE ŞI STIRI RECENTE
 

13 iulie – Excursie la Brateş

Pentru a vedea fotografii faceţi "click"

A devenit deja o tradiţie ca ultima zi de activitate şcolară să fie petrecută în natură, împreună profesori şi elevi. Locul ales pentru ieşirea din anul acesta a fost Brateş, o localitate aflată pe valea Tarcăului, aproximativ la 10 km de Bicaz, gazdă primitoare fiindu-ne familia domnului inginer Covrig – Ioan şi Coca. Domnul inginer Covrig a fost cel care a coordonat lucrările de construcţie atât pentru Casa La Salle, cât şi pentru Liceul La Salle. Zona deosebit de frumoasă de munte, aerul proaspăt, ziua însorită, plimbarea prin pădure, vizitarea Mănăstirii Tarcău, jocurile de cărţi sau de Backgammon, depănarea amintirilor şi agapa frăţească au contribuit la reuşita deplină a excursiei noastre. La sfârşitul zilei le-am mulţumit gazdelor noastre şi le-am promis că vom mai reveni.

 

Excursie

6 iulie şi 12 iulie – Festivitatea de premiere

Pentru a vedea fotografii faceţi "click"

După 39 de săptămâni de activitate şcolară, care au cuprins atât ore de teorie, cât şi de practică în atelierele şcolii şi în unităţi de producţie din zona Romanului, a sosit şi vacanţa mare, mult aşteptată. În ultimele zile de şcoală, 6 iulie pentru elevii claselor a X-a şi a XI-a, respectiv 12 iulie pentru elevii claselor a IX-a, a avut loc festivitatea de premiere a elevilor care s-au remarcat, în mod deosebit, la orele de curs şi la cele de practică. Aceştia au fost: de la cl. IX-a I: Iştoc Paul; de la cl. IX-a E.A: Demişcă Andrei, Dămoc Gabriel, Mărtişcă Eduard Florin, Rusu Otilia, Mărtinaş Izabela, Mateeş Evelina Marciana, Iştoc Andreea Cristina şi Enăşoaie Adriana; de la cl. X-a I: Galaţanu Robert, de la cl. X-a E.A: Pal Alexandru Gabriel, Mîrţi Andreea, Mîrţ Sergiu Daniel, Patraşcu Cristina şi Morariu Emilia Alina; de la cl. XI-a I: Lungu Ioan şi Mărtincă Teofil; şi de la cl. XI-a E.A: Ciobanu Vlad, Fiusteş Oana Melania, Dămoc Lidia şi Mârţ Mihai. Alături de aprecierea primită din partea profesorilor şi a celorlalţi colegi prezenţi la festivitatea de premiere, elevii premianţi au primit diplome şi cărţi ale unor autori cunoscuţi ai literaturii române. Felicitări tuturor şi vacanţă plăcută.

 

Premiere

Admitere la Liceul La Salle

2012 - 2013

Oferta

Apariţie editorială

La începutul lunii iunie, a apărut la Editura Sapienţia volumul de poezii al dnei. Mărtişcă Daniela intitulat: Gânduri de iubire. Poezii. În cuvântul de prezentare al cărţii, pr. Leonard Diac afirmă următoarele: “Acest volum ne scoate din sfera suprarealistă pentru a ne pune în faţă viata aşa cum este ea, asimilată în lumina credinţei. Este o invitaţie la a trece dincolo de mirajul formelor pentru a descoperi frumuseţea omului obişnuit, pătruns de admiraţie în faţa marilor mistere divine, cufundat în suferinţa revărsată în rugă, cuprins de febra căutării Luminii şi de văpaia iubirii”. Doamna Mărtişcă Daniela este secretara Liceului nostru, actualmente aflându-se în concediu de îngrijire a fetiţelor gemene, care au văzut lumina zilei în data de 22 februarie anul curent.

 

Poezii

25 iunie – 13 iulie - Practică comasată

Pentru a vedea fotografii faceţi "click"

În intervalul 25 iunie şi 13 iulie, elevii claselor a IX-a şi a X-a de la ambele domenii de calificare: Electronică şi automatizări şi Construcţii, instalaţii şi lucrări publice se află în practică comasată. După ce în timpul anului au acumulat multe informaţii atât la nivel teoretic, cât şi practic, în cele trei săptămâni de practică comasată, elevii au ocazia să aprofundeze şi să aplice în practică toate aceste informaţii. În atelierele de specialitate ale Şcolii sau în timpul vizitelor de lucru la diferite unităţi de producţie, ELEROM S.A - din Roman şi STAŢIA DE POMPARE ACVASERV - din Pildeşti, elevii se străduiesc să asimileze deprinderi care să-i ajute mai departe, când vor intra pe piaţa muncii, o piaţă exigentă, concurenţială, unde cei care sunt bine pregătiţi din toate punctele de vedere, pot răzbi mai uşor.

 

ELEROM-aXaELEROM-aIXa

Vineri, 22 iunie - Sfântă Liturghie de mulţumire

Pentru a vedea fotografii faceţi "click"

Vineri, 22 iunie, la ora 11.00 a avut loc Sfânta Liturghie de mulţumire pentru sfârşitul anului şcolar, celebrată de pr. Iştoc Claudiu responsabil al Operelor Pontificale Misionare în România. La Sfânta Liturghie, ne-am bucurat să-i avem în mijlocul nostru şi pe Fraţii provinciali: Johann Gassner, din provincia Europa Centrală şi Jesus Miguel Zamora, din provincia ARLEP (Spania  şi Portugalia). Lecturile, rugăciunea credincioşilor şi cântecele au fost pregătite de elevi, însoţiţi fiind la cântări şi de către doamnele Mateeş Gabriela, la vioară şi Dămoc Iuliana, la chitară. La sfârşitul sfintei Liturghii, fr. Vicenţiu le-a mulţumit Fraţilor provinciali, în numele întregii comunităţi educative pentru sprijinul constant şi necondiţionat pe care aceştia îl oferă Liceului şi i-a asigurat că toţi membrii comunităţii educative: profesori, elevi şi părinţi se străduiesc să se ridice la înălţimea aşteptărilor lor.

 

LiturghiaFC

Sâmbătă, 2 iunie – Vizita unui grup de ministranţi din Parohia Sfânta Tereza a Pruncului Isus, din Roman

Pentru a vedea fotografii faceţi "click"

Sâmbătă, 2 iunie ne-am bucurat de vizita unui mic grup de băieţi inimoşi – o parte dintre membrii grupului de ministranţi ai Parohiei Sfânta Tereza a Pruncului Isus, din Roman. Aceştia a fost însoţiţi de părintele paroh, Pavel Chelaru şi pr. Florin, vicar parohial. După o scurtă prezentare a prezenţei Fraţilor în România şi a unui dialog interesant, au fost organizate jocuri pe terenul de sport al Liceului. Înainte de plecare, participanţii la această întâlnire şi-au prezentat concluziile arătându-şi dorinţa de a mai reveni. Şcoala noastră rămâne deschisă tuturor celor care îi trec pragul! Vă mai aşteptăm cu multă plăcere, dragi ministranţi!

 

Roman

Sâmbătă, 26 mai  - Activitate de orientare şcolară pentru elevii din clasele a VIII din Pildeşti şi Săbăoani

Pentru a vedea fotografii faceţi "click"

Într-o atmosferă de bucurie, sâmbătă 26 mai a avut loc a treia întâlnire de orientare şcolară adresată  elevilor  din  clasele a VIII-a din Pildeşti şi satele învecinate, Săbăoani şi Gherăeşti. Celelalte două întâlniri au avut loc în timpul Adventului şi a Postului Mare. Această a treia întâlnire s-a dorit a fi una specială, reunindu-i pe toţi participanţii din Pildeşti, Săbăoani şi Gherăeşti. Unul dintre scopurile acestei întâlniri comune a fost şi cel de cunoaştere reciprocă. Programul variat a cuprins momente de rugăciune şi de reflecţie – un montaj audio-vizual cu o temă interesantă, prezentată de fr. Jesus Sagredo - , prezentarea Liceului şi a ofertei educaţionale a acestuia făcută de către fr. Vicenţiu Ghiurca şi dna. dir. Cristina Iştoc, precum şi jocuri sportive: tenis de masă, şah, volei şi fotbal, unde elevii au fost însoţiţi de Sr. Maria Anton, fr. Jose Maria Barrcos şi de Iştoc Olimpia – elevă în clasa a IX-a şi membră a grupului „Tinerii lasallieni”. Activitatea s-a încheiat cu o scurtă evaluare făcută de către participanţi. Câteva gânduri de la această întâlnire le puteţi citi în continuare.

Noi  am fost creati de Dumnezeu pentru a fi ceva si pentru a face ceva pentru care nimeni altu nu a fost creat. Este putin important ca noi  sa fim bogati sau saraci ,dispretuiti sau pretuiti  de oameni, Dumnezeu ne  cunoaste si ne  cheama prin numele nostru. Intr-o anumita masura, noi  suntem  tot atat de necesari ,pentru locul nostru,  cat un inger pentru al sau.
Adolescenţi din clasele a VIII a din Sabaoani  şi Pildeşti au trăit o experienţă interesantă la liceul „Tehnologic La Salle” din Pildeşti.
Fraţii, sora Maria si doamna directoare  ne-au întampinat cu un zambet călduros oferit din inima. Aşa cum spunea si sora Maria „zambetul este cel mai depreţ dar pe care îl putem oferi aproapelui”.
În cadrul activitaţilor ni s-au oferit un lănţişor in forma de cruciuliţă pe care erau inscripţionate darurile si roadele Duhului Sfant. Cateheza a avut impact asupra noastră, ea ne-a dezvăluit adevăratele taine ale vieţii, aşa am aflat cat de important este să preţuim iubirea. Jucandu-ne cu ceilalţi adolescenţi am legat relaţii frumoase de amiciţie . În cadrul acelor activitaţi am realizat că  nu este important întotdeauna să caştigăm.Cel care ştie sa piardă , v-a ştii întotdeauna ce înseamna a caştiga cu adevărat.
In aceste intalniri am gasit lumină, intelegere si binecuvantare, si ne-am apropiat mai mult de Divinitate.
După această experienţă am învăţat cat de important este să ne preţuim familia, şi în acelaşi timp să nu lăsăm aproapele în urma noastră . E bine să fim cat mai aproape unii de ceilalţi si să ne ajutam.  În minte ni s-a întipărit ideea că  viitorul se pregateşte, folosind bine prezentul. ( Suceu Petronela - Săbăoani)

 

VIIIaSportRugaciune

14-15 mai – Zilele Şcolii


În fiecare an, ziua de 15 mai este aşteptată cu mare bucurie de către toţi membrii comunităţii educative, deoarece în această zi îl sărbătorim pe Sfântul Ioan de La Salle, patronul spiritual al Liceului nostru.  Continuăm să ducem mai departe frumoasa tradiţie, ca în jurul acestei date să ne bucurăm împreună sărbătorind Zilele Şcolii. Pentru a ne pregăti cum se cuvine pentru această sărbătoare, timp de o săptămână, dimineaţa înainte de începutul cursurilor, a avut loc, în capela şcolii un moment de rugăciune. De asemenea, la reflecţiile de dimineaţă temele propuse ne-au ajutat să ne apropiem mai mult de Dumnezeu, prin exemplul sfântului Ioan de La Salle, totul culminând cu o sfântă Liturghie solemnă prezidată de pr. Pavel Chelaru, paroh al parohiei Sfânta Tereza a Pruncului Isus, din Roman.
Tot cu această ocazie au fost organizate mai multe activităţi instructiv-educative: concursuri şcolare de cultură generală şi de cultură de specialitate, desene pe tablă cu tematică lasalliană, precum şi competiţii sportive: tenis de masă, şah, backgammon, skandenberg, volley şi fotbal. La sfârşitul acestor activităţi a avut loc premierea elevilor care s-au evidenţiat la activităţile menţionate. Felicitări întregii comunităţi educative şi mult succes pe mai departe!

DeseneFotografii de la desene pe tablă

Concurs

Fotografii de la concursul de cult.gen.

ZiuaScolii

Fotografii de la premiere

4-5 mai – Zile de formare lasalliană

Pentru a vedea fotografii faceţi "click"

În perioada 2 -7 mai, ne-am bucurat să-l avem în mijlocul nostru pe Fratele Alberto Gomez Baruso, consilier general al Congregaţiei Fraţii Şcolilor Creştine. Motivul vizitei sale în România a fost participarea la cea de-a treia sesiune de formare pedagogico-lasalliană organizată în acest an şcolar pentru membrii comunităţii educative a celor două Centre: Liceul La Salle, din Pildeşti  şi Căminul La Salle, din Iaşi. Această a treia sesiune a avut loc, sâmbătă, 5 mai, şi a avut ca temă: Familia lasalliană, astăzi. Materialele prezentate, discuţiile purtate în grupuri mici şi posibilitatea de a pune în comun gândurile şi ideile noastre ne-au ajutat să ne simţim că facem parte dintr-o familie mare, în care fiecare îşi are locul şi rolul său propriu.
În timpul vizitei sale, fr. Alberto a vizitat şi comunitatea Fraţilor din Iaşi, precum şi pe beneficiarii Căminului „La Salle”. El s-a întâlnit, de asemenea, cu elevii Liceului nostru, cu tinerii din grupurile Acţiunea Catolică şi Scout din Pildeşti. Duminică, 6 mai, el s-a întâlnit cu grupul de familii cărora le-a vorbit despre Fraternitatea „Signum Fidei”. Îi mulţumim Fratelui Alberto pentru prezenţa sa în mijlocul nostru şi îl mai aşteptăm printre noi.

 

ZiFormare

CRISTOS A ÎNVIAT !

Inviat

Comunitatea educativă a Liceului La Salle
vă doreşte un Paşte binecuvântat !

 

2-6 aprilie – „Şcoala altfel”

Pentru a vedea fotografii faceţi "click"

Anul acesta şcolar, în săptămâna 2-6 aprilie, elevii din întreaga ţară au avut un program special, în cadrul săptămânii intitulată „Şcoala altfel”. Pentru elevii noştri a fost pregătit un program în conformitate cu metodologia stabilită de Miniestrul Educaţiei, Cecetării, Tineretului şi Sportului. Programul variat, grija conducerii Şcolii şi a profesorilor ca obiectivele propuse să fie atinse şi seriozitatea elevilor în a se implica în activităţile propuse au făcut din această săptămână un prilej de a ne dezvolta şi îmbunătăţi aptitudini şi abilităţi pe care poate le-am neglijat în decursul anului şcolar, scurs până acum. Mulţumiri şi felicitări tuturor profesorilor şi elevilor pentru seriozitatea cu care au tratat această săptămână şi pentru implicarea în activităţile propuse. Vacanţa de primăvară, care stă să înceapă, să vă ofere posibilitatea de a vă odihni şi relaxa, pentru a putea continua cu forţe proaspete săptămânile care au mai rămas până la sfârşitul anului şcolar!

ScoalaAltfel

4 aprilie – Lectorat cu părinţii

Pentru a vedea fotografii faceţi "click"

Miercuri,  4 aprilie, a avut loc al doilea lectorat cu părinţii din anul acesta. Ca de fiecare dată, prima parte a avut loc în plen, în sala de conferinţe, unde au fost prezentate aspecte generale ale activităţii instructiv-educative, precum şi ale situaţiei disciplinare, iar după întâlnirea în plen, diriginţii s-au întâlnit, pe clase, cu părinţii participanţi. La întâlnirile pe clase, părinţilor le-au fost înmânate rezultatele intrasemestriale ale elevilor. De asemenea, aceştia au completat un chestionar  care are drept scop ameliorarea activităţii instructiv-educative în Şcoala noastră. Suntem convinşi că această colaborare strânsă cu familiile elevilor noştri reprezintă unul dintre aspectele importante pe care trebuie să-l îngrijim şi să-l îmbunătăţim continuu.

Parintii

17 martie – Zi de formare pedagogico-lasalliană

Sâmbătă, 17 martie, a avut loc a doua sesiune de formare pedagogico-lasalliană, din cele trei programate pentru anul acesta şcolar. Programul a cuprins momente de reflecţie, de studiu şi de punere în comun a celor citite, precum şi momente de rugăciune, în capela şcolii. Tema în jurul căreia s-au desfăşurat activităţile s-a intitulat: A educa pentru viaţă: Şcoala lasalliană un loc pentru a pregăti pentru viaţă. Cei 17 participanţi, Fraţi, profesori şi educatori din cele două centre de la Iaşi şi Pildeşti, au avut posibilitatea să aprofundeze, în mod personal, tema propusă şi să-şi împărtăşească impresiile pe marginea celor citite, în cadrul punerii în comun.

Referatul prezentat şi alte materiale le găsiţi aici.

 

ZiFormare

14 martie Vizita grupului de tineri ai Şcolii de evanghelizare: Sentinelle del mattino di Pasqua din Italia

Pentru a vedea fotografii faceţi "click"

Miercuri, 14 martie, am primit vizita a 10 tineri aparţinând grupului Şcolii de evanghelizare Sentinelle del matino di pasqua din dieceza de Florenţa, Italia. Grupul a luat naştere în Italia, după anul 2000 şi este asemănător grupului de evanghelizare Jeunesse Lumiere din Franţa, grup înfiinţat în anul 1981, de către preotul Daniel Ange. Tinerii, care aparţin acestui grup, se străduiesc să trăiască o viaţă personală de rugăciune şi de ascultare a Cuvântului lui Dumnezeu, să trăiască în comunitate cât mai mult posibil, să se formeze pentru evanghelizare şi să fie misionari în  evenimentele vieţii de zi cu zi.
În România se află pentru o perioadă de două săptămâni, scopul vizitei lor fiind acela de a face cunoscut grupul şi de a da mărturie despre credinţa lor şi altor tineri. După prezentarea grupului şi a tipului de activitate pe care îl desfăşoară în cadrul Şcolii de evanghelizare, tinerii au iniţiat un dialog interesant cu elevii liceului, răspunzând întrebărilor puse de către aceştia. Le mulţumim tinerilor  pentru mărturia pe care ne-au dat-o şi rămânem uniţi în rugăciune!

ScuolaEvan

11 martie – Ziua mamei

Pentru a vedea fotografii faceţi "click"

Duminică, 11 martie, Liceul nostru a fost gazda spectacolului pregătit de grupul cercetaşilor din Pildeşti pentru a le omagia pe mame. Au fost prezente aproximativ 200 de persoane, dintre care 50 de mămici. Momentele artistice au fost pregătite de cercetaşii din toate grupele de vârstă. Astfel lupişorii, temerarii, exploratorii şi liderii au încântat auditoriul cu momente diverse. Între momentele artistice au fost citite compuneri realizate de lupişori, în care aceştia au avut posibilitatea de a-şi exprima sentimentele pe care le au faţă de mamele lor. În timpul spectacolului, mamele au notat compunerea cea mai frumoasă, la finalul concursului fiind desemnată „Mama Anului Cercetăşesc”. Anul acesta Mama Anului Cercetăşesc a fost desemnată dna. Gabriela Mărtişcă. Felicitări tuturor celor care s-au implicat în reuşita frumosului spectacol!

 

ZiuaMamei

18 Februarie / 3-10 martie 
Participarea la etapa locală şi judeţeană a Olimpiadei la
disciplinele din aria curriculară Tehnologii


În a doua jumătate a lunii februarie şi în prima jumătate a lunii martie au avut  loc etapele locală şi judeţeană a Olimpiadei la disciplinele din aria curriculară Tehnologii. Liceul nostru a fost reprezentat la etapa locală de către elevii din clasele a XI –a Lungu Ioan, Mărtincă Teofil şi Ţurcanu Silviu Valerian la domeniul Construcţii instalaţii şi lucrări publice – calificarea Tehnician desenator în construcţii şi instalaţii şi Ciobanu Vlad şi Fiusteş Oana Melania la domeniul Electronică, automatizări şi telecomunicaţii – calificarea Tehnician operator tehnică de calcul.  
Ciobanu Vlad a ocupat locul I, cu nota 9.15, la etapa judeţeană şi va reprezenta judeţul Neamţ la etapa naţională a Olimpiadei la disciplinele din aria curriculară Tehnologii, care va avea loc în săptămâna 2-6 aprilie, in oraşul Roman, iar Mărtincă Teofil a obţinut menţiune, cu nota 9.50. Felicitări tuturor elevilor pentru rezultatele obţinute şi mult curaj pe mai departe.

 

Olimpiada

31 ianuarie - Anul Caragiale

Pentru a vedea fotografii faceţi "click"

Anul 2012 a fost numit „Anul Caragiale” deoarece sărbătorim în acest an două mari evenimente:  pe 30 ianuarie se împlinesc 160 de ani de la naşterea scriitorului, iar pe 9 iunie se împlinesc 100 de ani de la moartea acestuia. Cu această ocazie, în Liceul nostru a avut loc marţi, 31 ianuarie, o activitate culturală dedicată marelui dramaturg roman, Ion Luca Caragiale, activitate coordonată de profesorul de limba şi literatura română, dl. Florin Dorcu. Pregătirea evenimentului a cuprins mai multe etape şi secţiuni: desene şi caricaturi inspirate din viaţa şi opera lui Caragiale; prezentări power-point sau alte filmuleţe despre autor şi pregătirea unor scenete ilustrative din opera autorului.
Programul a fost divers şi a cuprins un film despre viaţa scriitorului, trei poezii recitate de elevi şi prezentarea mai multor piese celebre din opera lui Ion Luca Caragiale. La sfârşitul spectacolului au fost înmânate premiile.  La secţiunea „Desene şi caricaturi” au câştigat elevii: Bejan Bianca (premiul I), Mărtişcă Giulian (premiul II), Morariu Emilia (premiul III). La secţiunea „Prezentări power-point despre viaţa şi opera autorului” au câştigat: Ciobanu Vlad (premiul I), Pal Alexandru (premiul II) şi Dămoc Paul (premiul III). Tot acum au fost înmânate şi premiile obţinute la concursul interşcolar de semne de carte „Eminescu în oglinda timpului”. La acest concurs elevele Patachi Gina Camelia a obţinut premiul I iar Baratu Delia a obţinut menţiune „Pentru cel mai frumos text”.

Caragiale

 

19 ianuarie – Celebrare ecumenică

Pentru a vedea fotografii faceţi "click"

Celebrarea ecumenica format pdf

Joi, 19 ianuarie, comunitatea educativă a Liceului La Salle s-a unit în rugăciune, dorind astfel să fie în comuniune cu toţi creştinii de bunăvoinţă care în perioada 18-25 ianuarie se roagă pentru Unitatea Creştinilor. Celebrarea a fost prezidată de pr. Ciprian Bulai şi pr. Gabriel Ciobanu, preoţi vicari ai parohiei Pildeşti şi de pr. Lupu Liviu, părinte paroh al comunităţii ortodoxe din Gherăeşti.
Celebrarea ecumenică pentru Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor 2012 ne vine din Polonia, unde un grup ecumenic a pregătit o liturgie care se bazează pe experienţa creştinilor polonezi care au trăit de-a lungul timpului momente de bucurie şi de adversitate. Istoria Poloniei a fost marcată de o serie de înfrângeri, de victorii, de invazii, de diviziuni şi de asuprire din partea puterilor străine şi a sistemelor ostile. Efortul constant de a depăşi sclavia şi dorinţa de libertate sunt o caracteristică a istoriei poloneze.
Celebrarea are ca temă textul din 1Cor 15,51-58, care vorbeşte despre puterea transformatoare a credinţei în Cristos, îndeosebi în raport cu rugăciunea noastră pentru unitatea vizibilă a Bisericii, trup al lui Cristos. Rugându-ne şi străduindu-ne pentru unitatea deplină şi vizibilă a Bisericii, noi înşine – şi tradiţiile de care aparţinem – vom fi schimbaţi, transformaţi şi configuraţi cu Cristos.

 

ECU

17 ianuarie Binecuvântarea Şcolii şi a tuturor celor care
învaţă şi locuiesc în ea

Pentru a vedea fotografii faceţi "click"

După o vacanţă de iarnă binemeritată şi mai lungă ca de obicei, luni 16 ianuarie profesorii şi elevii au reînceput activitatea şcolară. Semestrul al II-lea va avea 24 de săptămâni. Ca noutate pentru perioada următoare este săptămâna de activitate numită „Şcoala altfel”, în cadrul căreia elevii vor avea în loc de cursuri, diferite activităţi educative.
Am dorit ca noul semestru să înceapă cu binecuvântarea Domnului. Astfel, marţi, 17 ianuarie, înainte de începerea cursurilor a avut loc binecuvântarea sălilor de clasă şi a atelierelor, precum şi a tuturor celor care învaţă şi fac practică în acestea.. Mulţumim părinţilor vicari Ciprian Bulai şi Gabriel Ciobanu, din parohia Pildeşti, pentru că au fost în mijlocul nostru.
Mult succes tuturor elevilor şi profesorilor în semestrul al II-lea!

Binecuvantarea

Craciun

Fraţii Şcolilor Creştine şi întreaga comunitate educativă a Liceului "La Salle", din Pildeşti, vă urează

CRĂCIUN BINECUVÂNTAT

şi un an 2012 plin de realizări.

LA MULŢI ANI !

 

23 decembrie – Spectacolul de Crăciun

Pentru a vedea fotografii - colindatori grădiniţa Sf Ana , faceţi "click"

Pentru a vedea fotografii de la spectacolul de Crăciun , faceţi "click"

 

Atmosfera sărbătorilor de Crăciun s-a făcut resimţită din plin, în ultimele zile, şi în Liceul nostru. Luni, 19 decembrie, un grup de mici colindători, de la Grădiniţa „Sf. Ana” din Săbăoani, însoţit de doamnele educatoare şi de Sr. Paulina, i-au colindat pe elevii şi profesorii liceului.
Joi, 22 decembrie, a văzut lumina tiparului numărul 28 al revistei liceului „Şcoala de la răscruce”.
Vineri, 23 decembrie, în ultima zi de curs a semestrului I, elevii liceului, îndrumaţi şi coordonaţi de diriginţi şi de dna. secretară, au organizat un frumos spectacol de Crăciun. Ca în fiecare an, locul principal l-a ocupat Pastorala Naşterii Domnului prezentată de elevii claselor a IX-a. Din program n-au lipsit, de asemenea, colindele, urăturile tradiţionale, jocul Ursului, banda lui Bujor precum şi câteva scenete comice. Au fost prezenţi mai mulţi foşti elevi, din generaţiile anterioare, care au ţinut să cânte câteva colinde şi să facă o urare. Mulţumim tuturor elevilor şi profesorilor care s-au implicat în pregătirea spectacolului. Felicitări pentru momentele frumoase oferite celor prezenţi. VĂ DORIM TUTUROR UN CRĂCIUN BINECUVÂNTAT ŞI VACANŢĂ PLĂCUTĂ!

 

Colindatori

SpectacolCraciun

10 decembrie – Sesiune de formare pedagogico-lasalliană

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click"

Sâmbătă, 10 decembrie, Liceul nostru a găzduit prima sesiune de formare pedagogico-lasalliană din seria celor trei prevăzute pentru anul acesta şcolar. Au participat 15 cadre didactice din cele două centre lasalliene din România, Căminul „La Salle”, din Iaşi, respectiv Liceul „La Salle”. Activităţile cuprinse în program au fost variate şi au cuprins: prezentarea temei zilei: A educa pentru viaţă - Perspectivele Sfântului Ioan de La Salle asupra educaţiei, timp de reflecţie personală, punerea în comun a ideilor, moment de rugăciune comunitară şi agapa frăţească. Suntem convinşi că aceste momente de formare ne ajută să ne perfecţionăm şi să progresăm în devenirea noastră profesională, umană şi creştină.

 

Zi de formare

8 Decembrie – Vizită la Muzeul de Ştiinte Naturale

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click"

Profitând de oportunitatea oferită de Muzeul de Ştiinţe Naturale, Roman, o parte din elevii Liceului nostru, însoţiţi de domnişoara profesor Blaj Alina Simona, au vizitat expoziţia de reptile vii găzduită de aceasta pe parcursul luniii decembrie.  Astfel, plini de entuziasm şi curiozitate, elevii au admirat impresionanta expoziţie ce cuprinde în jur de 70 de specii de reptile din zonele tropicale şi subtropicale, printre care se află şi cele mai periculoase reptile din lume: mamba neagră, taipan, vipere, şerpi cu clopoţei, cobre, dar şi specii de pitoni, boa, anaconde, şerpi regali, şopârle, iguana, tegu, tarantule. Elevii au putut, de asemenea, să afle câteva informaţii despre acestea cum ar fi: zona de răspândire, tipul de hrană, modul de viaţă, reproducere şi alte observaţii legate de ele. Vizita la acest muzeu a avut atât un scop educativ cât şi unul recreativ  constituind  o ocazie deosebită de a descoperi şi de a admira îndeaproape specii de reptile din diferite zone ale lumii.

Muzeu

Zile de reculegere

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click"

O caracteristică de bază a Şcolilor La Salle o reprezintă atenţia acordată educaţiei moral-religioase a elevilor. Astfel, aceştia au posibilitatea ca în timpul orelor de religie şi a altor activităţi extraşcolare să aprofundeze aspecte ce ţin de relaţia lor cu cei din jur şi cu Dumnezeu. În acest sens, şi anul acesta, fiecare clasă a avut posibilitatea de a participa la o zi de reculegere. Tema principală, în jurul căreia s-au desfăşurat activităţile, a fost moto-ul anului acesta şcolar: Caută-ţi lumina, eşti stea! Momentele de rugăciune, de reflecţie personală, de împărtăşire şi de lucru în echipă i-au ajutat pe elevi să conştientizeze importanţa pe care o are implicarea activă a lor în familie, în şcoală, în grupul de prieteni şi în comunităţile locale de unde provin. Fie ca cele prezentate atât de frumos în teorie să fie şi transpuse în viaţă, în mod concret.

Reculegere

30 noiembrie 2011  - Sărbătorirea Zilei Naţionale

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click"

 

Deoarece joi, 1 decembrie, a fost zi liberă, comunitatea educativă a Liceului a anticipat cu o zi sărbătorirea Zilei Naţionale a României. Astfel, miercuri, 30 noiembrie,  în cadrul unui act solemn, a avut loc comemorarea Marii Unirii de la 1 Decembrie 1918. Fr. Vicenţiu a prezentat un referat cu o temă interesantă: Semnificaţia Zilelor naţionale şi a imnurilor naţionale în perioada 1866 – 2011. Şi anul acesta implicarea elevilor în pregătirea ceremoniei a fost una exemplară, fapt care trebuie apreciat şi lăudat. LA MULŢI ANI, ROMÂNIA!

ZiuaNationala

ADVENT – CAMPANIE DE SOLIDARITATE
AJUTĂ-I SĂ FIE STEA!

Păstrând tradiţia şi anul acesta şcolar, în timpul sfânt al Adventului, Liceul nostru iniţiază o campanie de solidaritate. Denumirea campaniei – AJUTĂ-I SĂ FIE STEA – se inspiră din moto-ul anului acesta şcolar CAUTĂ-ŢI LUMINA, EŞTI STEA. La iniţiativa Consiliului elevilor, fondurile care se vor strânge în urma acestei campanii de solidaritate vor fi donate copiilor din Centrul de plasament Căminul „La Salle”, din Iaşi!  Tuturor vă dorim un timp binecuvântat al Adventului, plin de haruri!

CampanieSolidaritate

26 noiembrie – Curs de formare continuă

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click"

Sub egida Inspectoratului Şcolar al Judeţului Neamţ şi a Casei Corpului Didactic Neamţ a avut loc, sâmbătă, 26 noiembrie 2011, prima întâlnire, din cele trei programate, a cursului de formare continuă, care se adresează cadrelor didactice din învăţământul privat şi alternativ, din judeţul Neamţ. Denumirea programului este următoarea: Managementul asigurării calităţii în învăţământul preuniversitar privat şi alternativ. Au fost prezenţi la curs cadre didactice din Liceul nostru, precum şi educatoare de la Grădiniţele confesionale din localităţile: Gherăeşti, Iugani, Pildeşti şi Săbăoani. Coordonatorul cursului, domnul Inspector Mihai Floroaia, din cadrul Inspectoratului Judeţean Neamţ, a prezentat cu mult profesionalism materialul din suportul de curs, participanţii răspunzând pe măsură, prin implicare şi interes, activităţilor propuse. Cursul va continua până la sfârşitul primului semestru.

Curs Formare

11 noiembrie – Balul bobocilor

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click"

Într-un cadru festiv, vineri, 11 noiembrie, a avut loc Balul bobocilor. După multe şi intense pregătiri, 12 bobocei din clasele a IX-a, de la cele două domenii de specialitate Construcţii, instalaţii şi lucrări publice şi Electronică şi automatizări au concurat la titlul de Miss Boboc şi Mister Boboc.
La capătul unui şir lung de probe, în care toţi cei 12 concurenţi s-au prezentat foarte bine, juriul i-a decis pe câştigători. Aceştia au fost: Miss Popularitate Fiusteş Eugenia, a IX-a E.A.,  Mister Boboc Iştoc Paul, a IX-a Inst., titlul de Miss Boboc fiind câştigat de Mateeş Evelina Marciana, din clasa a IX-a E.A.
Au mai fost acordate diplome pentru cele mai romantice declaraţii de dragoste elevilor: Dămoc Gabriel şi Iştoc Olimpia, a IX-a, E.A, precum şi pentru cei mai buni dansatori: Robu Ana-Maria şi Mărtişcă Eduard Florin, a IX-a, E.A. şi pentru cel mai bun moment artistic realizat, Bereşoaie Florin, a IX-a, Inst.
Un cuvânt de mulţumire se cuvine a fi adresat elevilor din clasele a XI-a, care s-au ocupat de organizarea acestui frumos eveniment, menţionându-le, în mod special, pe elevele Chelaru Sabina, Fiusteş Oana Melania, Baratu Delia, Mărtişcă Monica şi Bejan Bianca.

Bobocilor

28 octombrie 2011
Participare la Simpozionul naţional „Dimitrie Leonida”

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click"

 

DimitreLeonida

Vineri, 28 octombrie, elevii Fiusteş Oana Melania şi Susanu Cristian, din clasa a XI – domeniul Electronică şi Automatizări, coordonaţi şi însoţiţi de domnul inginer Tudorică Mihai, au participat la Simpozionul Naţional „Dimitrie Leonida”, care a avut loc la Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida”, din Iaşi. Acest simpozion se află la a IV-a ediţie. Tema ediţiei din acest an s-a intitulat: „ Demersuri interculturale în spaţiul didactic şi în procesul educaţiei pentru cunoaştere şi cultură”. Eleva Fiusteş Oana Melania a prezentat lucrarea: „Metode Electrofizice de combatere a igrasiei”. La sfârşitul simpozionului ambii elevi au primit diplome de participare.

 

21 octombrie – Rugăciune pentru pace

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click"

Pacii

La iniţiativa Consiliului Internaţional al Tinerilor Lasallieni, perioada cuprinsă între 21 septembrie – zi în care a fost sărbătorită Ziua internaţională a Păcii – şi 21 octombrie a fost dedicată unor manifestări în favoarea păcii. Şi Liceul nostru s-a alăturat acestei iniţiative alegând, timp de două săptămâni, la reflecţia de dimineaţă, teme care au avut ca subiect pacea. De asemenea, vineri 21 octombrie, zi care a coincis cu încheierea acţiunii promovate, comunitatea educativă a participat la un scurt, dar intens moment de rugăciune pentru pace. Celebrarea a fost prezidată de pr. Ciprian Bulai, vicar al parohiei din Pildeşti, care a fost însoţit şi de pr. Gabriel Ciobanu al doilea părinte colaborator din parohia noastră. Bunul Dumnezeu să reverse asupra noastră Pacea Sa!

 

14-16 octombrie - Conferinţa Centrelor „La Salle”
din provincia Europa Centrală

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click"

ProvinzKoferenz

A devenit deja tradiţie ca la mijlocul toamnei să aibă loc Conferinţa Centrelor „La Salle” din provincia Europa Centrală. Anul acesta Conferinţa a avut loc în Ungaria, în localitatea Inarcs, în apropiere de Budapesta. Au participat directori sau reprezentanţi din instituţiile şi comunităţile educative "La Salle" din Europa Centrală: Olanda, Germania, Austria, Slovacia, Ungaria şi România. Din România, au participat Fraţii Jose Maria Barcos Navarro şi Vicenţiu Ghiurcă, dna. director Iştoc Cristina ca reprezentanţi ai Liceului nostru şi dra. Otilia Drugescu în calitate de membru al Echipei de Pastorală a Sectorului România.

   

Joi, 6 octombrie - Lectorat cu părinţii

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click"

Parinţii

Joi, 6 octombrie, conform calendarului pentru anul şcolar în curs, a avut loc primul lectorat cu părinţii elevilor liceului nostru. Ca de fiecare dată, şedinţa a avut două părţi: o întâlnire în plen, în timpul căreia au fost prezentate două montaje audio-vizuale cu fotografii realizate în cei 10 ani de funcţionare a Centrului nostru, după care au fost prezentate date generale referitoare la calendarul anului şcolar şi a regulamentului intern. În cadrul primei părţi a fost completată Comisia pentru Asigurarea Calităţii a Centrului, prin alegerea dnei. Mateeş Gabriela.  Şedinţa a continuat, în clase, cu întâlnirea  diriginţilor cu  părinţii elevilor, în timpul cărora, pe lângă subiectele luate în discuţie, care au privit particularităţile fiecărei clase, au fost aleşi şi reprezentanţii părinţilor în Comitetul de părinţi.

 

24 Septembrie – Fraţii Şcolilor Creştine la ceas aniversar

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click"

 

1234

Luna septembrie a anului de graţie 2011 este una cu totul specială pentru Familia lasalliană din România, deoarece sunt aniversate trei evenimente importante din istoria prezenţei sale pe plaiurile mioritice. Aceste evenimente sunt:

  1. 150 de ani de la venirea Fraţilor în România. (1861)
  2. 20 de ani de la începutul colaborării cu Fraţii din provincia ARLEP (Spania şi Portugalia), colaborare care a făcut posibilă reînceperea activităţii Fraţilor în România. (1991)
  3. 10 ani de funcţionare a Centrului „La Salle”, din Pildeşti (2001)

Ziua aleasă pentru sărbătorirea acestor evenimente a fost sâmbătă, 24 septembrie. Programul activităţilor a început cu o sfântă Liturghie, în frumoasa şi măreaţa biserică parohială, din Pildeşti, prezidată de episcopul nostru de Iaşi, preasfinţitul Petru Gherghel. Au concelebrat pr. Fechet Alois, vicar episcopal şi responsabilul Oficiului pentru viaţa consacrată pentru dieceza de Iaşi, pr. paroh Jicmon Ioan şi alţi confraţi întru preoţie. 
Activităţile au continuat la Liceul „La Salle”, acestea cuprinzând: alocuţiuni şi mesaje din partea: Superiorului General al Fraţilor Şcolilor Creştine Alvaro Rodriguez Echeverria, a consilierului general al regiunii RELEM, Jacques d’Huiteau, a episcopului de Iaşi, preasfinţitul Petru Gherghel, a reprezentantei ambasadorului Spaniei, prof. univ. Maria Mendez de Valdivia, agregata Ministerului Educaţiei din Spania pentru România şi Republica Moldova, a Fratelui provincial al Europei Centrale Johann Gassner, din Austria, a Fratelui provincial al Spaniei şi Portugaliei Jesus Miguel Zamora, a Fratelui  Antxon Andueza, secretar general al provinciei ARLEP (Spania şi Portugalia) – care a activat în România timp de 16 ani şi care a contribuit,  în mod decisiv, la apariţia şi consolidarea Centrului „La Salle”, din Pildeşti – şi a reprezentantului Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, dl. insp. Floroaia Mihai – responsabil cu Învăţământul particular şi confesional pentru judeţul Neamţ.
Ca semn de recunoştinţă şi de mulţumire, persoanelor care au avut o contribuţie deosebită, în cei 10 ani de activitate a Centrului „La Salle”, le-au fost înmânate sculpturi omagiale realizate de elevii Centrului de la profilul Fabricarea produselor din lemn.
Programul a continuat cu prezentarea numărului aniversar al revistei Centrului: Şcoala de la răscruce; cu o retrospectivă fotografică care a cuprins fotografii de epocă, din istoria celor 150 de ani de prezenţă a Fraţilor în România, precum şi fotografii ale celor două opere educative de la Iaşi – Căminul „La Salle” şi de la Pildeşti Liceul „La Salle” şi s-a încheiat cu un scurt dar interesant moment cultural artistic pregătit de elevii Liceului şi de unii părinţi ai acestora.
După încheierea programului cultural-artistic, a urmat o agapă frăţească.
Au fost prezenţi, alături de cei amintiţi anterior, şi un grup numeros de foşti elevi din cele opt promoţii de absolvenţi, precum şi un grup de foşti elevi ai Şcolilor arhiepiscopale din Bucureşti, membrii ai Asociaţiei „Institutul Sf. Ioan de La Salle”.
Mulţumim tuturor binefăcătorilor noştri din ţară şi din străinătate pentru sprijinul pe care îl oferă operelor noastre educative din România. Domnul să vă răsplătească eforturile şi să vă binecuvânteze!

14 Septembrie – Vizita unui grup de binefăcători din Austria

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click"

 

Binefăcători din Austria

Miercuri, 14 septembrie, Sr. Ingrid, din Austria, însoţită de un grup format din 6 persoane, din comunitatea Bach, decanatul Schwanenstadt, dieceza de Linz ne-a făcut o scurtă vizită. Reprezentanţii comunităţii Bach au dorit să cunoască, la faţa locului, operele sociale pe care Sr. Ingrid, cu ajutorul multor binefăcători, le susţine în România. Fr. Vicenţiu le-a prezentat oaspeţilor şcoala şi le-a mulţumit pentru ajutorul constant oferit. Dl. Mag. Hermann Wohlschläger-Aichinger, responsabilul grupului, a prezentat, pe scurt, grupul şi responsabilităţile pe care fiecare le are în cadrul comunităţii Bach şi a subliniat importanţa şi necesitatea susţinerii şi continuării operelor sociale coordonate de Sr. Ingrid, în România. Vă mulţumim pentru că sunteţi alături de noi iar bunul Dumnezeu să vă  răsplătească tot ceea ce întreprindeţi pentru binele copiilor şi a tinerilor.

 

12 septembrie 2011 - Început de an şcolar

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click"

 

Liturguia
Luni, 12 septembrie, clinchetul clopoţelului s-a făcut auzit pentru întâia oară,  în noul an şcolar 2011-2012, şi pentru elevii şi profesorii Liceului nostru. Ziua a început cu o sfântă Liturghie celebrată de pr. paroh Jicmon Ioan, în biserica parohială şi a continuat cu ceremonia de deschidere a noului an şcolar oficiată în sala de sport a Liceului.  Doamna directoare, Cristina Iştoc, în discursul inaugural le-a urat elevilor şi profesorilor mult succes şi un an şcolar rodnic, plin de realizări materiale şi spirituale cu sănătate şi putere de muncă.
Fr. Vicenţiu a prezenta şi explicat moto-ul anului şcolar: CAUTĂ-ŢI LUMINA, EŞTI STEA, valoarea care va fi aprofundată fiind INTERIORITATEA.
            Cheia Şcolii a fost înmânată de către reprezentanţi ai promoţiei 2011 elevilor din clasa a XI-a. La deschidere au fost prezenţi, de asemenea, şi absolvenţi din anii anteriori. Adrian Cobzaru, absolvent al anului de completare, domeniul Construcţii, Instalaţii şi Lucrări publice, din anul 2009, a adresat un cuvânt de încurajare elevilor prezenţi. Adrian a absolvit Liceul Franciscan din Roman anul acesta şi va fi student în anul I, la Institutul Teologic Franciscan din aceaşi localitate.
La sfârşit, elevii au urcat la clasele lor împreună cu diriginţii, unde au primit indicaţii referitoare la regulamentul intern, la orar şi au primit manualele pe care le vor folosi anul acesta.
Tuturor elevilor şi profesorilor le dorim un nou an şcolar plin de realizări şi de binecuvântare din partea lui Dumnezeu! Mult succes!