EVENIMENTE ŞI ŞTIRI RECENTE

ANUL ȘCOLAR 2011-2012

 

21.12.2011: Spectacolul de Crăciun
Într-o atmosferă de sărbătoare, beneficiarii Căminului La Salle au prezentat invitaților un program artistic de Crăciun compus din două scenete despre nașterea Pruncului divin de la Betleem, un concert de colinde și tradiția Caprei de Anul Nou. Ne-au îmbucurat cu prezența și colinda lor prietenii și invitații noștri speciali: Oana, Laurențiu și Cristi, și de asemenea tinerele și șeminariștii de la Caminul Sf. Iosif din iași. În final, fr. Juan a mulțumit pentru prezență, implicare și colaborare în proiectul socio-educativ al Căminului și a transmis tuturor gânduri înălțătoare pentru Crăciun și Anul Nou.
20.12.2011: A venit Moș Crăciun la Căminul LA SALLE
Deși e criză, Moș Crăciun nu i-a ocolit pe băieții din Căminul nostru. Un grup inimos de tineri, conduși de Carmen, angajați generoși ai unei firme cu sedii în Iași și Roman l-au adus pe Moșul cu darurile sale și la noi. Ei au distribuit băieților încălțăminte, dulciuri, rechisite școlare, cărți și articole sportive. Băieții le-au mulțumit printr-un scurt concert de colinde tradiționale.
20.12.2011: Vizita clovnilor de la Centrul de plasament C.A. Rossetti
Ca rod al frumoasei colaborări la nivel instituțional local se înscrie și vizita - devenită tradiție - a unui grup de copii clovni de la Centrul de plasament C. A. Rossetti. Micii artiști clovni reușesc mereu să aducă și să răspândească bucurie și voie bună prin lucruri și gesturi simple. Le mulțumim și îi mai așteptăm la noi.
11-13.11.2011: Participare la cursul de formare LAACCE din Ottenstein
La invitația Academiei de Studii lasalliene de la Viena, dra Cristina Coșa și fr. Daniel Ciobanu au participat la cursul anual de formare continuă organizat la Ottenstein (Austria) pentru profesorii și colaboratorii din școlile și instituțiile educative lasalliene din provincia Europei Centrale a FSC. Au mai participat profesori și frați din Germania, Slovacia, Olanda și Ungaria. Prin conferințele ținute (despre sf. Ioan de La Salle și spiritul său pedagogic, despre comunitatea educativă lasalliană și despre reflecțiile pentru destinatarii misiunii noastre educative ), prin discuțiile pe ateliere și prin petrecerea timpului liber impreuna am putut experimenta darul de a face parte din marea familie lasalliană.
01.11.2011: La revedere și ... pe curând, Manu!
După cum se știe, Căminul La Salle este o casă de primire și întrajutorare a copiilor și tinerilor care se află în dificultăți, oferindu-le casă, masă, educație umană și creștină și facilitându/le o formare profesională care să-i ajute la o independizare și la o inserție cât mai reușită în societate. Astfel, după trei ani de ședere în Căminul nostru, după ce a absolvit cu succes școala profesională și după ce s-a angajat în câmpul muncii, Emanuel T. s-a despărțit cu emoție de Căminul La Salle. La plecare a mulțumit Fraților pentru oportunitatea de a trăi ca într-o familie în cămin și i-a încurajat pe ceilalți beneficiari să fie ascultători și deschiși la îndemnurile educatorilor și fraților.
01.09.2011: Beneficiarii Căminului LA SALLE
Anul școlar 2011-2012, 18 băieți sunt beneficiari ai serviciilor socio-educative ale Căminului La Salle din Iași. Ei au vârsta între 12 și 21 de ani. Toți frecventează cursurile școlare: un băiat - școla primară; doi băieți - școala secundară; un băiat - școala profesională; 13 băieți - cursurile liceale de zi; un băiat - cursul liceal seral.

 

ANUL ȘCOLAR 2010-2011

 

 

14.05.2011: Hramul comunității Fraților Școlilor Creștine și a Căminului socio-educativ La Salle

Album foto - Click aici

Intr-un cadru festiv, sâmbată 14 mai, Frații Școlilor Creștine și beneficiarii Căminului socio-educativ La Salle din Iași au sărbătorit Fondatorul și Patronul lor, pe Sf. Ioan de La Salle, patronul special al educatorilor creștini. Sf. Liturghie, la care au participat multi invitați și prieteni ai fratilor, a fost prezidată de pr. Vasile Petrișor și animată de băieții căminului. După sf. Liturghie, sărbatoarea a continuat cu o agapă frațească.

 

 

01.05.2011: Participarea beneficiarilor căminului La Salle la Ziua Tineretului de la Butea

Album foto - Click aici

În comuniune cu tinerii catolici din dieceza de Iași, băieții căminului La Salle au participat la Ziua tineretului, ținută anul acesta la Butea. S-au bucurat să participe atât la sf. Liturghie solemnă cât și la festivalul ce a urmat după liturghie.

 

 

01.04.2011: Cupa prieteniei

Album foto - Click aici

În spiritul prieteniei, vineri, 1 aprilie, a debutat în Iași campionatul de fotbal intitulat Cupa Prieteniei. Campionatul este organizat de Parohia Sf. Anton și Seminarul Don Orione, unde de altfel se și desfășoară. În competiție s-au înscris 12 echipe, inclusiv Căminul La Salle, care sperăm că va face o figură frumoasă. Succes, băieți!

 

 

11.02.2011: Sf. Liturghie și binecuvântarea Căminului La Salle și a beneficiarilor săi

Album foto - Click aici

 

Ca în fiecare început de an calendaristic, Căminul La Salle a primit vizita pr. Iosif Dorcu, parohul parohiei noastre, cu scopul de a se ruga și a petrece câteva ceasuri cu băieții noștri. După sf. Liturghie în cinstea Maicii Domnului de la Lourdes, pr. Dorcu a binecuvantat camerele și toate persoanele care locuiesc și lucrează în această casă.

 

03.02.2011: Vizitarea la Muzeului de științe naturale și a Muzeului Unirii

 

Album foto - Click aici

În săptămâna de vacanță intersemestrială beneficiarii și educatorii căminului La Salle au profitat de timpul liber și au întreprins două vizite culturale în orașul Iași. Mai întăi au vizitat Muzeul de științe naturale iar apoi au poposit la Muzeul Unirii unde au admirat ultima reședință a Făuritorului Unirii, a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Au fost două ore practice de Biologie/Zoologie, respectiv de Istorie a României.

 

10-26.01.2011: Vizita Fratelui Cesc Ferre în România

În perioada 10-26 ianuarie comunitatea educativă a Căminului socio-educativ LA SALLE din Iași s-a mărit cu un membru prin venirea în mijlocul nostru, în vizită, a Fratelui Cesc din Spania. Fr. Cesc a lucrat timp de trei ani în căminul nostru (din 2005 până în 2007). Actualmente este în comunitatea Fraților din La Seu D`Urgell - Spania. În timpul petrecut aici, Fr. Cesc a avut ocazia să se întâlnească cu toți frații din România, cu prietenii și cu beneficiarii actuali sau cu foștii benificiari ai Căminului nostru. Suntem încredințați că, deși Fr. Cesc va fi departe de noi fizicește, inima lui nu va înceta să bată pentru binele tinerilor nevoiași din Căminul nostru.

 

19.12.2010: Vizită cu caracter caritabil a elevilor de la Liceul LA SALLE din Pildești

 

Album foto - Click aici

Crăciunul este sărbătoarea iubirii, a bucuriei, a prieteniei, a familiei. Așa au înțeles Crăciunul și elevii Liceului LA SALLE din Pildești care în tradiționala lor campanie de solidaritate din perioada Adventului (anul acesta intitulând-o: Împreună suntem o familie) s-au gândit la rezidenții căminului nostru socio-educativ. Astfel, în ultima duminică a Adventului, 25 de elevi, însoțiți de dna. dir. Cristina Iștoc și Fr. Vicențiu Ghiurca, au vizitat băieții căminului nostru, au petrecut cu ei o bună parte din zi și au înmânat Fratelui Iosif Beda, dir. căminului, donația elevilor și profesorilor de la liceul din Pildești. Acesta a mulțumit, în numele celor 17 băieți rezidenți ai căminului, pentru această donație și pentru acest nobil gest de iubire.

 

16.12.2010: Serbare de Crăciun

 

Album foto - Click aici

În fiecare an, Crăciunul are farmecul său. El unește inimile, le încălzește, le umple de bucurie divină. De aceea nu trebuia să lipsească nici anul acesta. Această împărtășire a bucuriei a fost anticipată în căminul nostru printr-o serbare de Crăciun. Băieții rezidenți au prezentat invitaților, fraților, educatorilor, voluntarilor și celorlalți angajați ai căminului, un concert de colinde și o suită de datini și obiceiuri de Anul Nou. Bucuria a continuat cu o agapă frățească în sala de mese.

 

Pregatiri pentru Crăciun

 

Album foto - Click aici

Adventul e perioada de pregătire pentru Crăciun. Timp de mai bine de trei săptămâni băieții din cămin se pregătesc pentru acest eveniment, participând la reflecții, cateheze și rugăciuni în acest sens, pregătind serbarea de Crăciun și participând la decorarea Căminului, în interior și exterior, și îmbrăcarea lui într-o haină de sărbătoare și lumină.

 

14.12.2010: Vizita micilor clowni de la Centrul de Plasament C.A. Rossetti - Iași

 

Album foto - Click aici

În ajun de Moș Nicolae, căminul nostru a primit vizita veselilor clowni ai Centrului de Plasament C.A. Rossetti din Iași care au prezentat un spectacol de clownerie, intitulat: Zâmbiți, vă rog! Micii artiști au reușit să descrețească frunțile băieților noștri și să pregătească astfel o atmosferă veselă, bucuroasă, pentru cel care, peste doar câteva ceasuri, trebuia să vină: Moș Nicolae!

 

5.12.2010: La săniuș

 

Album foto - Click aici

Uraaaaa! A venit iarnaaaaaa!

 

17.10.2010: Inaugurarea terenului terenului de sport

 

Album foto - Click aici

După ani buni de așteptrare, iată că visul nostru a fost împlinit. Duminică, într-o atmosferă de sărbătore și în prezența superiorilor noștri de la Viena, a fost sfințit și inaugurat terenul de sport, cu gazon artifical și nocturnă.

Fr. Juan B., superiorul comunității, a mulțumit tuturor binefăcătorilor care au susținut acest proiect investițional: Fr. Johann Gasner, provincial al Europei Centrale, Provinciile FSC din Europa, Frații Matthäus Plattensteiner, Franz Schönberger, Thomas Bilocca, Thomas Voss, Aad van Bentem (Jerusalem Fond)... Terenul de sport, realizat de S.C. EuroCat 2006 SRL din Adjud, Vrancea, va fi un mijloc important de destindere și educație în primul rând pentru rezidenții Căminului LA SALLE. Ca sursă de venituri pentru susținrea proiectului social-educativ al Căminului, terenul va fi deschis și altor grupuri de copii, tineri și adulți.

După momentul de sfințire a terenului de către pr. Iosif Dorcu, a urmat o agapă frățească, urmată de prima competiție sportivă între echipele de fotbal ale Liceului catolic, seminarul Don Orione și bineînțeles Căminul LA SALLE.

17.10.2010: Sf. Liturghie duminicală

 

Album foto - Click aici

Ca în fiecare duminică, în capela semipublică a Comunității FSC s-a celebrat sf. Liturghie, de data aceasta avându-i drept oaspeți pe PS Petru Gherghel, episcop de Iași, pe pr. Iosif Dorcu, paroh al parohiei nostre, și câțiva dintre Frații membri ai comisiei economice regionale, în frunte cu Fr. Johann Gasner, superiorul provinciei FSC din Europa Centrală, care au ținut un consiliu în aceste zile în casa noastră.

 

15.10.2010: DANKE binefăcătorilor din Austria

 

Album foto - Click aici

Proiectul social educativ al Căminului LA SALLE din Iași este implementat și funcționează grație multor binefăcători, în special din străinătate. Menționăm aici sprijinul constant pe care dna. PetraWaldecker și grupul ei de prieteni din Austria il acordă băieților rezidenți din căminul nostru. Ei și tuturor binefăcătorilor căminului nostru, mii de mulțumiri! Pentru mai multe informații legate de proiectul social educativ: Căminul LA SALLE, apăsați AICI

 

6.10.2010: La cules mere!

 

Album foto - Click aici

A venit toamna și în acest anotimp se numără și.... merele. Mare a fost bucuria băieților care au dat dat o mână de ajutor la culesul lor din livada noastră.

 

13.09.2010: Începutul anului școar 2010-2011 pentru tinerii din Căminul "La Salle"

 

Album foto - Click aici

După o vacanță de vară petrecută fie acasă, fie la rude, fie în cămin, începutul anului școlar i-a adunat pe toți cei 17 copii și tineri ai Căminului LA SALLE. În acest an ei vor frecventa una din școlile ieșene: Liceul „Al. I. Cuza”, Școala Normală „Vasile Lupu”, Colegiul tehnic „Gh. Asache”, Grupul Școlar „M. Surdza”, Liceul „G. Ibrăileanu”, Școala „B. P. Hașdeu”, Școala „V. Madgearu”, Grupul Școlar „D. Mangeron”, Liceul C.F.R., Grupul Școlar „M. Sturdza”. Succes tuturor!

 

 

 

14 aprilie 2009: A trecut la cele veşnice Fr. Damian (Mihai) Bakos

 

Fratele Damian s-a născut la 21 octombrie 1923, în Satul Mic, judeţul Arad, din părinţii Francisc şi Emerenţiana. Primele şase clase primare le-a urmat la şcoala din localitatea natală.
La vârsta de 12 ani a cerut şi a fost primit ca juvenist, la Oradea, în Congregaţia Fraţii Şcolilor Creştine. Între anii 1935-1937 a studiat la Liceul Emanoil Gojdu, iar între 1937-1939 a frecventat Şcoala Normală.
În anul 1940, a intrat în noviciatul Fraţilor Şcolilor Creştine, din Bucureşti, iar la 8 septembrie 1941 a depus primele voturi. Între anii 1942-1944 a făcut Scolasticatul la Blaj, unde şi-a continuat studiile la Şcoala normală din aceeaşi localitate.
A efectuat stagiul militar în localităţile Turnu Severin, Ineu şi Craiova, de unde a fost lăsat la vatră, la 10 ianuarie 1945.
Între anii 1945-1959 s-a aflat la Bucureşti. Până la naţionalizarea şcolilor confesionale, din anul 1948, a fost învăţător şi catehet la Liceul „Sf. Andrei” al Arhiepiscopiei de Bucureşti, din Calea Călăraşilor nr. 12. După naţionalizarea şcolilor confesionale a continuat să fie catehet în Bucureşti. Concomitent şi-a continuat studiile la Facultatea de matematică şi fizică pe care a absolvit-o în anul 1953.
La 28 iunie 1958, când mulţi membri ai Bisericii sfârşeau ca martiri sau sufereau în închisorile comuniste, Fr. Damian cu mult curaj depunea voturile perpetue, angajându-se să-l slujească pe Dumnezeu până la moarte ca Frate al Şcolilor Creştine. Anul trecut şi-a sărbătorit Jubileul de aur al consacrării.
Între 1959 şi 1964 a fost trimis cu domiciliu obligatoriu în Bărăgan, la Viişoara, judeţul Ialomiţa. Deoarece după amnistie nu a mai putut reveni la Bucureşti, s-a întors la Arad, la rudele sale. Aici a lucrat ca angajat al fabricii de cherestea până în anul 1967.
În anul 1967, preasfinţitul Marton Aron l-a chemat la Seminarul teologic din Alba Iulia. Timp de aproape 25 de ani a activat ca director şi profesor în cadrul acestui Seminar teologic .
În anul 1992, superiorii Congregaţiei l-au chemat pentru ca împreună cu Fraţii Atanasie şi Marcelin să reîntemeieze o comunitate la Oradea, răspunzând astfel cererii episcopului greco-catolic de Oradea, preasfinţitul Vasile Hossu, de a reînfiinţa internatul şi de a reorganiza Institutul greco-catolic din aceeaşi localitate.
În anul 2000, după închiderea comunităţii din Oradea, s-a alăturat Fraţilor din comunitatea din Iaşi. Între anii 2001-2003,  a fost în comunitatea Fraţilor din Strebersdorf-Viena, iar din vara anului 2003 a revenit în comunitatea din Iaşi.
În ultima perioadă mai grea a vieţii sale a fost îngrijit în comunitate de Fr. Thomas Voss, iar în luna aprilie a anului 2008 a fost primit în Căminul de bătrâni „Sfântul Iosif” al surorilor „Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providenţe” din Iaşi, unde a fost îngrijit în mod exemplar până în ultima clipă a vieţii sale.
În dimineaţa zilei de 14 aprilie, în a treia zi din Octava sfintelor Paşti, Fr. Damian a trecut la cele veşnice. A fost înmormântat vineri, 17 aprilie, în cimitirul Belu catolic din Bucureşti.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

15-26 iulie 2008 - TABĂRĂ INTERCULTURALĂ

 

Câţiva copii din Centru de plasament Cămin La Salle însoţiţi de educatori au participat la o tabără interculturală împreună cu tineri şi copii din România şi Franţa.

La Suceviţa, în perioada 15-26 iulie 2008, s-a desfăşurat tabăra interculturală organizată de Centrul Diecezan Caritas Iaşi, acţiune ce face parte din proiectul "Franţa-România: concurs între două culturi", proiect finanţat cu sprijinul Comisiei Europene prin Programul Tineret în acţiune al ANPCDEFP din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, România.

Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Asociaţia franceză "Fondation d'Auteuil". În acest an beneficiarii au fost 11 tineri francezi din Maison Saint Martin - Fondation d'Auteuil şi 12 tineri români din două centre de plasament din Iaşi: Centrul de Plasament "Sfântul Iosif" - Program al Centrului Diecezan Caritas Iaşi, şi Centrul de Plasament "Cămin «La Salle»" - Program al Congregaţiei "Fraţii Şcolilor Creştine".

 

3-8 iulie 2008 - EXERCIŢII SPIRITUALE FSC

 

În perioada 3-8 iulie 2008 Fraţii Şcolilor Creştine din comunităţile Pildeşti şi Iaşi au participat împreună la exerciţiile spirituale anuale în Mănăstirea La Salle din Iaşi.

Temele ultimului Capitul General au fost prezentate spre reflecţie şi meditaţie de către Fratele Jose Antonio venit din Spania. La Sf. Liturghie celebrată în capelania La Salle de Pr. Pierangelo (FDP) Fraţii Şcolilor Creştine au mulţumit pentru vocaţia Fratelui în Biserică şi au invocat darul fidelităţii creatoare faţă de carisma Sf. Ioan de La Salle, al consacrării totale, al asocierii pentru misiune şi comuniune şi darul vocaţiilor la viaţa de Frate.

 


4 -6 aprilie 2008 - ADUNAREA GENERALĂ A FRAŢILOR ŞCOLILOR CREŞTINE – ROMÂNIA

 

În zilele 4-6 aprilie 2008 Fraţii Şcolilor Creştine din România au ţinut Adunarea Generală la Iaşi în Mănăstirea La Salle. Adunarea are în principal rolul de evaluare şi proiectare a activităţilor comune ale Fraţilor din cele două comunităţi din România.

Au participat Fraţii din comunitatea Iaşi: Juan Barrera, Thomas Bilocca, Thomas Voss şi Iosif Beda şi din comunitatea Pildeşti: Jesus Sagredo, Antxon Andueza, Daniel Ciobanu şi Vicenţiu Ghiurca – Coordonator de Sector, precum şi Fraţii provinciali ai provinciei Europa Centrală Fr.Paul Kaiser şi Fr. Johann Gassner şi ai provinciei ARLEP Fr. Ismael Beltran. Ca invitat special a participat Fratele Consilier general pentru Regiunea Europa lasaliană Fr. Jacques D’ Huiteau. Fraţii în vârstă Marcelin şi Damian au absentat din motive de sănătate.

 

30 IANUARIE 2008: VIZITA SPONSORULUI NOSTRU JOSEF BUCHINGER ÎN CĂMINUL "LA SALLE" DIN IAŞI

         În sfârşit Domnul Buchinger, sponsorul Căminului La Salle (CL) a venit la Iaşi pentru a-i vizita pe copiii şi tinerii ajutaţi în centrul deschis de Fraţii Şcolilor Creştine. În această vizită Domnul Buchinger a fost însoţit de către Fratele Provincial al Fraţilor Şcolilor Creştine - Paul Kaiser, Fratele Viceprovincial Joahann Gassner şi de către Domnul Prokurist Mag.Christian Hofmann. Cu această ocazie i s-a înmânat certificatul de binefăcător al Congregaţiei Fraţii Şcolilor Creştine.
         
Vizita a început în data de 30 ianuarie 2008 şi a durat o zi. În acest timp au avut loc întâlniri între Fraţii din Iaşi, Dl. Buchinger şi însoţitorii săi discutându-se despre provenienţa şi situaţia fiecărui băiat al CL.
         
În seara zilei de 30 ianuarie 2008 liturghia de seară  fost celebrată de Pr. Iosif Fechetă (FDP) unde s-au unit în rugăciune de mulţumire Fraţii din comunităţile Pildeşti şi Iaşi, băieţii din CL împreună cu Fraţii vizitatori, Domnul Josef Buchinger şi colaboratorul său Dl. Mag. Christian Hofmann. Ziua de 30 ianuarie s-a încheiat cu o cină festivă, la care băieţii au cântat cu recunoştinţă, au aplaudat din suflet şi i-au oferit din inimă sponsorului ştergare tradiţionale, un tablou realizat de unul dintre băieţii Căminului La Salle precum şi un album cu imagini din activităţile băieţilor din Cămin în perioada 2003-2008.
         Un moment cu totul semnificativ a fost când Fratele Provincial i-a înmânat Domnului Josef Buchinger CERTIFICATUL DE BINEFĂCĂTOR al Congregaţiei semnat de Superiorul General Fratele ALVARO RODRIGUEZ ECHEVERRIA prin care i se recunoaşte calitatea de binefăcător al Congregaţiei şi i se promite rugăciuni în întregul Institut al Fraţilor.
         Domnul Buchinger si-a exprimat bucuria şi totodată mulţumirea faţă de modul în care s-a folosit investiţia sa, anume în crearea unui viitor mai bun pentru copiii primiţi în Căminul La Salle.
         Băieţii au înţeles cine este Dl Buchinger: o persoană cu o inimă mare şi bună. Ei au fost cât se poate de bucuroşi că l-au putut vedea în carne şi oase  pe cel care îi ajută deja din anul 2003. Cu această ocazie ei şi-au arătat recunoştinţa şi au promis că vor obţine rezultate din ce în ce mai bune.

DUMNEZEU SĂ TE BINECUVÂNTEZE, JOSEF !

 


DURAU – LOCUL UNDE INVETI SA IUBESTI TOTUL (NATURA SI OAMENII) - Campus La Salle 2007 susţinut de “Jerusalem Fonds“ în colaborare cu Fraţii Şcolilor Creştine din Iaşi si Scout Sant Sadurni

          Luna august, una din frumoasele luni ale vacantei de vara. Membrii caminului La Salle se pregatesc pentru campusul de la Durau, campus organizat impreuna cu sase tineri scoutisti din Sant Sadurni d’Anoia (Barcelona).
          Inca din prima zi in care i-am intalnit, ne-am dat seama ca avem de-a face cu niste persoane foarte bine organizate, responsabile, pline de viata si care puneau suflet in tot ceea ce faceau.        


De la stanga la dreapta ii avem pe: Carles, Regina, Maria, David, Marta si Anton. Fiecare a avut anumite responsabilitati in organizarea activitatilor.

          Dorind sa scapam de jungla “civilizatiei” urbane, pe data de 18 august am pornit spre Durau, unde aveam sa stam pana pe 25 august. Ajunsi aici am fost cazati in pensiunea ce avea sa ne devina “casa” pentru o saptamana. Camerele erau placute, incapatoare, insa am simtit lipsa unei sali pentru realizarea unor activitati de interior si a unui spatiu destinat jocurilor in aer liber.
          Jocurile au fost activitatea noastra de baza. Copiii au participat in mod activ, chiar daca ne lua ceva timp pentru a-i uni si pentru a le oferi indicatiile necesare desfasurarii jocurilor.
           “Jocurile Olimpice “ de la Durau au constituit pentru copii un impuls de a-si pune la munca creativitatea, spiritul de echipa si aptitudinile fizice, medaliate la final cu “aur”, “argint” si “bronz”.

          Drumetiile facute in statiune ne-au descoperit privelisti minunate. Prima vizita in Durau a fost obositoare pentru cei mici, urcusul pana la cabana Fantanele fiind solicitant pentru ei.Cu toate acestea, peisajul oferit de acest loc merita orice efort.
          Urcusul pana la varful Toaca a fost o provocare pentru unii dintre noi, desi cei mici au ramas la pensiune. Ajunsi in varf, ne-am acordat ceva timp pentru a admira lumea de sus si pentru a ne reincarca cu energie. Am luat pranzul, ne-am odihnit nitel dupa care am hotarat san ne intoarcem trecand pe la cabana Dochia si, din nou, pe la cascada. In general, drumetia a decurs bine, cu exceptia acelor momente in care cativa dintre baieti s-au ratacit deoarece s-au dus sa se aprovizioneze cu zmeura.
          Orarul prestabilit a fost urmat indeaproape, fiind totusi destul de flexibili si adaptandu-ne la evenimentele neprevazute sau la cerintele celor de la pensiunea ce ne gazduia.
          Am avut si o zi dedicata lucrului manual, zi care a fost caracterizata de libertatea acordata copiilor in alegerea modalitatii de realizare a lucrarilor sau chiar in a opta pentru a nu participa la activitatea propusa de noi ( ocupandu-si timpul cu diverse jocuri sau cu odihna). Datorita acestei libertati, participarea copiilor a fost moderata, dar multumitoare.
          Intr-una din zile am vizitat manastirea Durau, manastire pictatata de faimosul pictor Nicolae Tonitza. Cu totii ne-am cumparat suveniruri, iar fratele Iosif a cumparat  pentru toata lumea cate o vedere cu manastirea.
In ceea ce priveste mancarea, majoritatea am fost de acord in cel putin o privinta: a fost neechilibrata, putin variata si monotona. Unii baieti s-au plans chiar de faptul ca au fost supusi unui regim de slabire. Cu toate acestea, nu ne putem plange de modul in care mancarea a fost pregatita, aceasta fiind mai mereu gustoasa.
          Copiii s-au comportat in general bine, au fost activi in programul organizat de noi. Deoarece au existat diferente de varsta, am format doua sub-grupe, acest lucru facand ca unele dintre activitati sa para mai putin atractive pentru unul din grupuri.
          Nu putem uita de frumoasele povesti de seara spuse de fratele Iosif, povesti pline de invataminte ce te indemnau sa meditezi putin la viata ta, la felul in care te porti cu ceilalti si la impactul actiunilor tale asupra lor.
          Acest campus a fost o experienta unica, ajuntandu-ne sa crestem si sa ne dezvoltam ca oameni. Pentru unii dintre noi, campusul a avut un impact important asupra vietilor noastre, el aducand o schimbare, provocandu-ne sa ne cuoastem mai bine prin prieteniile pe care le-am legat,  deschizandu-ne noi orizonturi si ajuntandu-ne sa veden lumea si prin prisma unor persoane de alta nationalitate si cu o experienta variata de viata.
          Multumim prietenilor nostri din Catalonia pentru tot ce au facut pentru noi si impreuna cu noi, pentru ceea ce ne-au invatat si mai ales pentru amintirile frumoase pe care ni le-au lasat; multumim celor doi frati ( fratele Iosif Beda si fratele Thomas Bilocca) pentru faptul ca si-au asumat intreaga responsabilitate a acestui campus; multumim Sfantului Ioan de la Salle pentru ca ne-a ocrotit, ne-a binecuvantat cu putere si ne-a oferit zile superbe pline de soare.
          Acest campus a fost posibil şi prin contribuţia “Jerusalem Fonds“ din Olanda. Mulţumim încă odată si pe aceasta cale pentru sprijinul acordat.
(Otilia Drugescu)

Eduard si Andrei "admirand maretia locului"

18-20 MAI 2007: ADUNAREA GENERALĂ A ASOCIAŢIEI "INSTITUTUL SF. IOAN DE LA SALLE"

          Luna mai este o lună mariană, dar şi lasalliană. După celebrarea zilei Sfântului Ioan De La Salle (pe 15, ziua în care a fost declarat "patron special al tuturor educatorilor creştini"), între zilele 18 şi 20 a avut loc în Mănăstirea "La Salle" din Str. Aeroportului nr. 1 Adunarea Generală anuală a membrilor Asociaţiei "Institutul Sf. Ioan De La Salle".

          Veniţi din Bucureşti în seara zilei de 18, cinci foşti elevi ai şcolilor arhiepiscopale conduse de Fraţii Şcolilor Creştine înainte de comunism, au petrecut un week-end ieşean şi lasallian împreună cu foştii lor profesori (Fr. Damian şi Marcelin) şi cu Fraţii mai tineri. Alţi membrii nu au putut fi prezenţi din diferite motive.
          Sâmbată, programul a inclus rugăciunea de dimineaţă, câteva ore de reflecţie şi un moment de împărtăşire, Sf. Liturghie şi Adunarea Generală anuală în care s-a citit procesul verbal anterior, s-a făcut darea de seama economică şi a fost aleasă o nouă echipă de conducere.
          Adunarea s-a încheiat cu rugăciunea de seară şi o masă fraternă, nu fără a se stabili că următoarea Adunare Generală să aibă loc tot la Iaşi şi tot în luna mai.26-27 IUNIE 2006: ADUNAREA GENERALĂ A FRAŢILOR DIN ROMÂNIA

          În zilele de 26-27 iunie, a avut loc la Iaşi Adunarea generală bianuală a Fraţilor din sectorul României. Au fost prezenţi toţi Fraţii care activează în acest sector al Provinciei Europa Centrală, precum şi Fraţii Provinciali Paul Kaiser şi Johann Gassner, Fratele Regional ARLEP Ismael Beltrán, Fratele Provincial auxiliar de Valencia-Palma José María Valero şi Fratele Pedro Gil.
          În timpul acestei adunări, Fratele Iosif Beda a fost confirmat pentru un nou mandat ca Delegat al Fratelui Provincial şi Coordonator al Sectorului.
          Dintre temele discutate subliniem prezentarea Proiectului de Pastorală în care un loc important îl are Pastorala Vocaţională şi Proiectul de Formare Lasaliană. Au fost create două comisii care se vor ocupa de a le pune în aplicare.
          La sfârşitul Adunării Generale, Fraţii au continuat cu cinci zile de exerciţii spirituale.


04 IUNIE 2006

          În duminica de Rusalii cinci dintre băieţii noştri au primit Sfântul Mir: Anton, Emi, Gabriel, Marius şi Iulian. Ceremonia solemnă a avut loc în noua Catedrală din Iaşi. În cadrul acesteia au fost miruiţi peste 100 de tineri şi tinere. Mai târziu, în Căminul "La Salle", Fraţii din comunitate, cei cinci miruiţi şi familiile lor s-au bucurat de o masă frăţească.


21 MAI 2006

         Timp de două săptămâni au avut loc în "Căminul La Salle" diferite activităţi şi jocuri cu ocazia sărbătorilor Sfântului Ioan De La Salle. Aceste activităţi ludico-sportive (şah, tenis de masă, olimpiadă, joc lasalian...) s-au încheiat în seara de 27 mai când, în timpul cinei, a avut loc şi premierea tuturor participanţilor. Vă aşteptăm din nou la anul.


15 MAI 2006

          Luni, 15 mai, s-a celebrat în capela casei Sf. Liturghie în cinstea Sfântului Ioan De La Salle, fondatorul nostru, la care au participat numeroase persoane din vecinătate şi prietenii operei lasaliene. Ceremonia solemnă a fost prezidată de Pr. Villi Dancă, rectorul seminarului diecezan şi concelebrată de 8 preoţi. Predica a făcut-o Părintele Paroh din parohia centru.