EVENIMENTE ŞI ŞTIRI RECENTE

 

 

Cerc pedagogic cu directorii – 11 noiembrie

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click" AICI

 

CERC

 

Joi, 11 noiembrie, în judeţul Neamţ au avut loc cercurile pedagogice pentru directori şi directori adjuncţi. Tematica dezbătută în cadrul cercurilor a fost următoarea: I Descentralizarea sistemului de învăţământ preuniversitar – realităţi şi perspective şi II. Evaluarea anuală a performanţelor profesionale ale personalului didactic auxiliar.
Cercul 7, coordonat de inspectorii: Vasiliu Dinu, Ciuchi Rodica şi Ionela Ştirbu Meda, a avut loc în Liceul nostru. Au fost reprezentate toate Colegiile şi Liceele cuprinse în lista unităţilor şcolare participante. Temele propuse spre dezbatere şi discuţiile pe marginea materialului prezentat au atins obiectivele stabilite de organizatori (ISJ Neamţ).

 

 

 

 

 

Perioadă de practică comasată 

18 octombrie – 05 noiembrie

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click" AICI

 

VallaBobocilor

 

În perioada 18 octombrie – 05 noiembrie, elevii claselor din Anul de completare din domeniile Construcţii, instalaţii şi lucrări publice, Fabricarea produselor din lemn şi Industrie textilă şi pielărie au avut practică comasată. Cele trei săptămâni de activitate practică au fost folosite din plin, elevii având posibilitatea să-şi desfăşoare activitatea atât în atelierele şcolii, cât şi la agenţi economici – parteneri sociali.  Avem încredere că deprinderile obţinute în timpul orelor de atelier vor contribui la formarea integrală socio-umană şi profesională a acestora.
Ne-am bucurat să avem în mijlocul nostru, o dată pe săptămână, elevii de clasele a IX-a şi a X-a, de la Liceul din Nisiporeşti, aparţinând aceluiaşi domeniu de Fabricare a produselor din lemn, care au făcut orele de practică împreună cu elevii noştri.

 

 

 

 

Balul Bobocilor - 05 noiembrie

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click" AICI

 

Bobocilor

 

Şi anul acesta Balul bobocilor a fost aşteptat cu nerăbdare.  Sub îndrumarea elevilor din Anul de completare, opt elevi ai claselor a IX-a s-au pregătit cu multă seriozitate pentru acest eveniment. Prin prestaţia lor au încercat să convingă juriul că sunt cei mai buni, cei mai frumoşi, cei mai inteligenţi, cei mai isteţi… boboci dintre cei aflaţi în concurs. Cu adevărat juriul a avut o sarcină grea în a-i desemna pe câştigători. Aceştia au fost: Miss Boboc – Morariu Emilia Alina, Miss popularitate – Patraşcu Cristina şi Mister Boboc – Mîrţ Sergiu Daniel, toţi trei din clasa a IX.-a E.A. Felicitări câştigătorilor şi participanţilor iar organizatorilor mulţumiri şi recunoştinţă.

 

 

 

Parteneriat de colaborare cu Liceul tehnic - Höhere Technische Bundeslehr-und Versuchanstallt - din Mödling, Austria, 27 septembrie – 28 octombrie

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click" AICI

 

Parteneriat

Şi anul acesta ne-am putut bucura de continuarea parteneriatului de colaborare, început anul trecut şcolar, cu Liceul tehnic - Höhere Technische Bundeslehr-und Versuchanstallt, din localitatea Mödling, Austria. Timp de o lună de zile -  27 septembrie – 28 octombrie, doi elevi din Anul de completare  – domeniul de Prelucrare a lemnului - Burcă Ciprian şi Balint Marian au participat la un schimb de experienţă în Colegiul amintit. În această perioadă, au avut ocazia ca în timpul orelor de atelier, la care au participat alături de colegii de vârsta lor, să-şi aprofundeze cunoştinţele din domeniul lor de specializare. Acest stagiu de pregătire profesională s-a încheiat cu participarea la un proiect, împreună cu alţi 40 de elevi şi eleve ai Colegiului, la sfârşitul lunii octombrie, în localitatea Pietroasa Mare, în apropiere de Lugoj, proiect care a fost început anul trecut şcolar. Continuarea proiectului a constat în amenajarea interiorului clădirii construite în luna iulie a acestui an, de către un alt grup de elevi şi maiştrii ai Colegiului amintit.
Mulţumim pe această cale conducerii Liceului Tehnic, reprezentat de fostul director Peter Cernov, actualul director Harald Hrdlicka şi maistrul Thomas Radatz care au făcut posibil acest schimb de experienţă. Vielen Dank!

 

 

 

Vizită de monitorizare din partea experţilor CLDPS

26 octombrie

 

ZiMisiunilor

Marţi, 26 octombrie, Liceul nostru a primit vizita experţilor Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social (CLDPS): Dna. Ioniţă Mihaela şi dl. Avădănei Vasile. Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social (CLDPS) este o structură consultativă a Inspectoratului Şcolar Judeţean, constituită din reprezentanţi ai mai multor instituţii (Autorităţi publice locale, Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă, Inspectoratul Şcolar Judeţean, agenţi economici, sindicate, ONG-uri) şi are ca activitate principală investigarea unor serii de aspecte legate de strategia de dezvoltare a unităţilor de învăţământ cu scopul furnizării unui feed-back constructiv prin care să susţină îmbunătăţirea Planului de Acţiune al Şcolii (PAS), care este un document de planificare strategică a ofertei de formare profesională şi un instrument pentru dezvoltarea instituţională a şcolii. PAS – ul este realizat şi actualizat anual şi are un rol esenţial în îmbunătăţirea calităţii în unităţile de învăţământ profesional şi tehnic (ÎPT).
La întâlnirea cu experţii CLDPS au participat şi reprezentanţi ai Comitetului de părinţi, precum şi reprezentanţi ai Consiliului elevilor.

 

 

 

Săptămână de pregătire pentru a 84 –a Zi Mondială a Misiunilor 18-22 octombrie

 

ZiMisiunilor

Duminică 24 octombrie, în Biserica catolică este sărbătorită a 84-a Zi Mondială a Misiunilor. Pentru a marca importanţa acestei zile şi a ne afla în unire cu întreaga Biserică, echipa de pastorală a Liceului a propus elevilor şi profesorilor, în cadrul reflecţiilor de la începutul zilei, câteva paragrafe mai semnificative din Mesajului Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea transmis întregii Biserici cu ocazia acestui eveniment. Tema aleasă de Sfântul Părinte pentru anul acesta a fost următoarea: "Construirea comuniunii ecleziale este cheia misiunii”. Într-o societate multietnică ce experimentează tot mai mult forme de singurătate şi de indiferenţă îngrijorătoare, creştinii trebuie să înveţe să ofere semne de speranţă şi să devină fraţi universali, cultivând marile idealuri care transformă istoria şi, fără false iluzii sau temeri inutile, să se angajeze ca să facă din planetă casa tuturor popoarelor.”.
 Biserica are nevoie de persoane curajoase, care să-l vestească lumii pe Isus Cristos şi Vestea sa cea Bună. Suntem şi noi dispuşi să ne aducem contribuţia la răspândirea Împărăţiei lui Dumnezeu pe întregul pământ?

 

Exerciţiu de alarmare în caz de incendiu. 14 octombrie

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click" AICI

Evacuare

Ziua de joi 14 octombrie nu va fi uitată prea curând de elevii Liceului. Într-un cadru bine organizat, sub directa îndrumare a reprezentanţilor Consiliului Local Cordun,  a avut loc un exerciţiu de alarmare în caz de incendiu. După semnalul sonor specific unei astfel de situaţii, elevii s-au îndreptat, în mod organizat, spre terenul de sport ascultând cu atenţie indicaţiile primite din partea organizatorilor. Astfel de exerciţii sunt necesare şi binevenite. Să dea Domnul să nu fim niciodată puşi în situaţii reale.

 

 

Şedinţa cu părinţii. 13 octombrie

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click" AICI

SedintaPariti

 

Miercuri, 13 octombrie a avut loc prima şedinţă cu părinţii din anul acesta. Întâlnirea cu părinţii şi păstrarea unor legături strânse cu aceştia constituie o granţie în plus la reuşita şcolară a elevilor care ne sunt încredinţaţi. Şedinţa a avut două părţi: o întâlnire în plen unde, au fost prezentate date generale referitoare la desfăşurarea anului şcolar, după această întâlnire diriginţi având posibilitatea să se întâlnească, în mod personal, cu părinţii elevilor din clasele lor. În cadrul primei părţi a şedinţei, au fost confirmaţi reprezentanţii părinţilor în Consiliul de administraţie al şcolii şi în CEAC: Chelaru Angela respectiv Mărtinaş Cecilia. În cadrul întâlnirilor din clase, au fost aleşi şi reprezentanţii părinţilor pentru comitetul de părinţi pe Şcoală.

 

Conferinţa şcolilor La Salle din Europa Centrală.

Bratislava,8-10 octombrie.

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click" AICI

Conferinta

 

Între 8 şi 10 octombrie, într-un cadru festiv, a avut loc, la Bratislava, conferinţa şcolilor La Salle din Europa Centrală. Din Liceul nostru au participat doamna directoare Cristina Iştoc şi Fr. Vicenţiu Ghiurca. Tema conferinţei de anul acesta a fost: “Colaboratorii, resursa noastră cea mai importantă”. Programul a început vineri 8 octombrie, cu un mic program artistic pregătit de elevii de la Colegiul La Salle din Bratislva-Raca şi a continuat sâmbătă 9 octombrie cu prezentarea unui referat cu tema “Colaboratorii, resursa noastră cea mai importantă” şi discuţii în grupuri de lucru. După-amiază, participanţii au avut posibilitatea de a vizita castelul “Hradna Cesta”, aflat la 40 de km de Bratislava. Întâlnirea a luat sfârşit duminică înainte de prânz, participanţii luându-şi rămas bun de la gazdele Colegiului La Salle din Bratislava, care au organizat, în mod impecabil, evenimentul.
Au fost stabilite, deja, data şi locul viitoarei conferinţe, aceasta urmând să aibă loc între 14 şi 16 octombrie 2011, la Budapesta, în Ungaria.

 

13 septembrie 2010 - Început de an şcolar

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click" AICI

la sf. Liturghie

În fiecare an, luna septembrie aduce cu sine şi începutul anului şcolar. Pentru elevii Liceului nostru anul şcolar a început cu o sfântă Liturghie celebrată de pr. paroh Jicmon Ioan, în biserica parohială. După sfânta Liturghie, atât elevii cât şi profesorii ne-am adunat în sala de sport a Liceului pentru deschiderea oficială. Fratele Vicenţiu le-a urat bun venit tuturor elevilor şi a prezentat cadrele didactice, cu precădere pe cele nou venite. După această scurtă prezentare, dna. Cristina Iştoc, care începând cu luna septembrie se află la conducere şcolii, a ţinut discursul inaugural.

Reprezentanţi ai promoţiei 2010 au predat premianţilor anului de completare Cheia Şcolii. Au fost prezenţi, de asemenea şi absolvenţi din anii anteriori care acum sunt studenţi.

Fratele Vicenţiu a prezentat motoul anului acesta şcolar: NOUL ÎNCEPE ÎN TINE şi i-a încurajat pe elevi să pună mai mult în evidenţă talentele pe care le au şi să fie cât mai creativi.

La sfârşit, elevii au urcat la clasele lor împreună cu diriginţii, unde au primit indicaţii referitoare la regulamentul intern, la orar şi au primit manualele pe care le vor folosi anul acesta.

Tuturor elevilor şi profesorilor vă dorim un nou an şcolar plin de realizări şi de binecuvântare din partea lui Dumnezeu! Mult succes!

 

 

 

Curs 2009-2010

21-30 iunie 2010 - Susţinerea examenelor de certificare a competenţelor profesionale
Conform graficului de desfăşurare a examenelor de certificare a competenţelor profesionale de nivel I şi II, întocmit de ISJ Neamţ, elevii şcolii noastre de la clasele a X-a şi a XI-a au susţinut aceste examene după cum urmează: Clasele de tâmplari - la Grupul Şcolar tehnic din Roznov; Clasele de Instalatori - la Colegiul tehnic "Petru Poni"; Clasele de Croitorese - la Colegiul tehnic "Danubiana". Toţi elevii au trecut cu brio. Felicitări tuturor şi o vacanţă odihnitoare!

18 iunie 2010 - Ceremoniile de final de an şcolar 2009-2010

 

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click" AICI

Deşi elevii din clasa a IX-a şi cei din anul de completare mai au una, respectiv trei săptămâni de pregătire şi urmează susţinerea examenelor de certificare a competenţelor profesionale pentru elevii din clasele a X-a şi a XI-a, vineri, 18 iunie, într-un cadru solemn, ne-am luat rămas bun de la acest an şcolar. Ceremoniile au început cu o sfântă liturghie de mulţumire, după care absolvenţilor promoţiei 2010 (a VII-a promoţie) li s-a impus insigna de fost elev al Şcolii "La Salle". A urmat înmânarea diplomelor de merit celor mai buni elevi de la clasele a X-a şi a XI-a. Apoi fr. Daniel, în numele elevilor şi profesorilor, a adus mulţumiri d-lui prof. David Iftimie şi d-rei secretare Daniela Chelariu, care din septembrie nu vor mai fi în mijlocul nostru, pentu devotamentul cu care au servit, ani de-a rândul, elevii şi şcoala "La Salle". De asemenea, Fr. Daniel, a cărui misiune la Pildeşti se încheie în curând, a ţinut să adreseze următoarele cuvinte de mulţumire:

Vă mulţumesc, dragi colegi profesori, că aţi acceptat să credem şi să visăm împreună într-un tip de şcoală care să răspundă nevoilor reale ale elevilor şi societăţii, să trăim şi să lucrăm împreună cu pasiune şi solidaritate, cultivând valorile umane şi creştine in inimile elevilor, să rezistăm presiunilor formalismului, superficialităţii şi comodităţii.
Vă mulţumesc vouă, dragi elevi, pentru că voi aţi dat sens slujirii mele educative şi mi-aţi alimentat continuu curajul şi zelul apostolic.
Mulţumesc în mod deosebit fraţilor Jesus şi Vicentiu pentru sprijinul fratern, dăruirea neobosită şi slujirea lor continuă şi dezinteresată.
Pentru mine, momentele reuşitelor  - care vi se datorează vouă tuturor: profesori, fraţi, elevi - ca şi ale eşecurilor, pe care mi le asum, sunt dintre cele care nu se vor şterge din memoria mea afectivă şi, desigur, din rugăciunea mea.
Celor pe care i-am supărat, elevi, colegi profesori şi fraţi, le fac acum o reverenţă şi le cer iertare, dar să ştiţi că întotdeauna am crezut că putem fi buni. De aceea am fost uneori aspru.
Numai de voi depinde ca, de acum înainte, să fiţi şi mai buni şi am încredere că noua şi entuziasta echipă directivă, care va fi din toamnă (formată din dna. Cristina Iştoc şi fr. Vicenţiu Ghiurca), va continua să ducă stindardul liceului din succes în succes şi va face din Liceul “La Salle” un răsunător brand de educaţie umană şi creştină de calitate.
Dumnezeu să vă binecuvânteze şi La revedere!

Fr. Vicenţiu a ţinut să mulţumească fratelui Daniel pentru munca depusă de el de la înfiinţarea şcolii "La Salle" până azi.

Ceremoniile s-au încheiat cu înmânarea rezultatelor şi a revistei şcolare şi cu o retrospectivă fotografică veselă a anului şcolar 2009-2010.

12 iunie 2010 - Banchetul absolvenţilor

 

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click" AICI

  

            Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu când mă gândesc la cei trei ani petrecuţi în această şcoală....., parcă-mi tresaltă inima de bucurie ... şi nostalgie...
           Da, cu emoţii evidente de bucurie şi nostalgie, elevii anului de completare ai Liceului "La Salle", absolvenţii promoţiei a VII-a, au ţinut să marcheze momentul de Rămas bun cu un Banchet festiv. Întâlnirea a fost găzduită de liceu iar programul a fost pregătit cu minuţiozitate de absolvenţii celor trei filiere profesionale, însoţiţi de diriginţii lor.
           Banchetul a început la ora 17.00, profesorii fiind întâmpinaţi la intrarea în liceu cu flori, prăjituri şi o cupă de şampanie. Ceremonia a continuat la mansarda şcolii cu un cuvânt emoţionant de bucurie şi recunoştinţă adresat profesorilor, pentru formarea umană şi profesională primită pe parcursul celor trei ani de şcolarizare. Apoi, în numele profesorilor, fr. Daniel i-a felicitat pe absolvenţi pentru tăria de care au dat dovadă acceptând şi finalizând cu bine drumul şcolar început în urmă cu trei ani, şi le-a urat mult noroc în viaţă, oriunde ar fi sau orice ar face fiecare, îndemnându-i să nu uite niciodată să se încreadă în prietenia noastră a fraţilor şi profesorilor, dar mai ales în prietenia lui Dumnezeu.
            A urmat voia bună: masa şi dansul; Şi din nou voie bună, poze, amintiri.... şi iar amintiri!
            „Succes la examene!”, dragi absolvenţi. "Şi pe curând!

08 iunie 2010 - Curs intensiv în instalaţii PEXa - UPONOR

 

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click" AICI

În parteneriat cu UPONOR Romania, elevii Liceului "La Salle" de la anul de completare, profilul "Construcţii şi instalaţii publice" au participat la un curs intensiv de instalaţii sanitare de încălzire, cu ţevi PEXa, sub îndrumarea reprezentantului UPONOR în regiunea Moldovei, ing. Claudiu Boboc. La finalul cursului practic, elevii au susţinut un test de verificare a cunoştinţelor teoretice şi practice acumulate. Îndemânarea şi interesul aratat au fost răsplătite cu diplome şi alte materiale promoţionale ale firmei UPONOR. Mulţumim d-lui ing. Boboc şi firmei pentru parteneriatul instructiv-educativ derulat în acest an şcolar. Fie ca acesta sa continue şi în anii viitori.

1 iunie 2010 - Teren de joacă - Cadou din partea Liceului "La Salle" tuturor copiilor din Pildeşti şi satele învecinate

 

Pentru a vedea fotografii de la renovarea terenului, faceţi "click" AICI

Graţie unor sponsori precum: Sr. Ingrid din Linz (Austria), Br. Matthaeus Plattensteiner din Feldkirch (Austria), Ing. Petru Farcaş, dl. Petrea Mihăluţe..., Liceul "La Salle" a putut contribui la bucuria copiilor din Pildeşti, reconstruind şi dedicând terenul de joacă prevăzut cu balansoare, leagăne şi topogan. Construcţia a fost realizată de către elevii şcolii, sub îndrumarea domnilor maiştri Eugen Bulgagiu şi Mariean Farcaş, avându-l ca şef de şantier pe dl. Mihai Iştoc. Felicitări elevilor şi maiştrilor pentru această oază de bucurie şi paradis de joacă oferit copiilor din Pildeşti şi din satele învecinate!
28-29 mai 2010 - Weekend de formare pedagogico-lasalliană la Iaşi
Conform graficului comisiei de formare pedagogică din cadrul Liceului "La Salle", in 28-29 mai a avut loc un weekend de formare pedagocico-lasalliană la Iaşi, la care au participat 8 profesori din cadrul liceului şi 5 educatori din partea Căminului "La Salle" din Iaşi. Tema generală a fost Familia lasalliană - comuniune de persoane în serviciul educării copiilor şi tinerilor, în special a celor mai defavorizaţi. Printre activităţi desfăşurate amintim: vizionarea piesei de teatru Cu soarele pe piept, la teatrul naţional V. Alecsandri, conferinţă şi reflecţii pe baza tematicii familiei educative lasalliene în lume, momente de destindere şi rugăciune comune.
14 mai 2010 - Sărbătoarea sf. Ioan de La Salle - patronul Liceului "La Salle"

Într-o atmosferă de solemnitate, elevii şi profesorii liceului "La Salle" l-au omagiat pe sf. Ioan de La Salle, ilustru deschizător de drumuri pe tărâm pedagogic şi şcolar. Anul acesta am avut un dublu motiv de sărbătoare în plus: se împlinesc 330 de la fondarea primelor şcoli lasalliene în Franţa şi 60 de ani de la declararea sf. Ioan de La Salle drept Patron special al educatorilor creştini.

Ziua festivă a debutat cu o sf. Liturghie de laudă şi mulţumire, prezidată de pr. Alberto, superior al Casei de reculegere a Părinţilor Verbiţi de la Traian. Apoi au urmat finalele sportive la volei şi fotbal. La sfârşitul programului au fost înmânate premii tuturor elevilor care au participat la competiţiile şi concursurile organizate cu prilejul Zilelor liceului. Mulţumim tuturor sponsorilor noştri, mai ales SC. Agrana Roman S.A.

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click" AICI

 

13 mai 2010 - Inaugurarea Zilelor Uşilor Deschise la Liceul "La Salle" - Spectacol în cinstea Sf. Ioan de La Salle - Expoziţia "La Salle"

În fiecare an, luna mai este dedicată, în şcolile "La Salle", omagierii mentorului şi patronului lor pedagogico-spiritual, Sf. Ioan de La Salle. În Liceul "La Salle" de la Pildeşti aceste evenimente au început cu inaugurarea Zilelor Uşilor deschise.

În prima zi a acestor festivităţi, elevii liceului au organizat Expo La Salle 2010, prezentând rodul muncii lor de la concursul de meserii organizat cu prilejul zilelor liceului.

După amiază, elevii susţinut un spectacol aritistic, sala de sport - locul de desfăşurare a acestui moment festiv - devenind neîncăpătoare. Pe lângă profesorii şi elevii liceului, au participat profesori şi elevi şi din celelalte şcoli din localitate sau din satele învecinate.

Spectacolul a conţinut un montaj ambiental despre liceu şi patronul lui, parada modei, un concurs de scenete, dansuri populare ale ansamblului folcloric al liceului şi dansuri moderne. În final un grup de eleve de la SAM Buruieneşti a prezentat un program intitulat: nu sacoşelor din plastic, da sacoşelor din stofă.

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click" AICI

 

6-9 aprilie 2010 - Participarea Liceului "La Salle" la Olimpiada de meserii, etapa naţională

După rezultatele excelente ale elevilor noştri la faza judeţeană pe meserii (7 poziţii fruntaşe), Liceul şi judeţul nostru au fost reprezentate onorabil la OLIMPIADA INSTALATORILOR de către elevul şi colegul nostru FLORIN GHERGHEL de la profilul INSTALAŢII SANITARE. Cocursul s-a desfăşurat între 6-9 aprilie, la Piteşti, şi au participat finaliştii concursurilor similare din 32 de judeţe. Florin Gherghel a obţinut nota 9,90 la proba teoretică şi 8,35 la proba practică. Deşi a obţinut nota cea mai mare la proba teoretică, Florin Gherghel s-a clasificat pe locul 13. Felicitări, Florine! Felicitări de asemenea d-lui. ing. Traian Ploşnită şi d-lui mais. Eugen Bulgagiu!

Ne bucurăm de asemena că alţi doi foşti elevi ai şcolii noastre, Bejan Gabriel şi Iştoc Gabriel, ambii la Liceul tehnic Anghel Saligni din Bacău, au obţinut la acelaşi concurs, dar la clasele a XII-a şi a XIII-a, locul I respectiv locul III. Tuturor FELICITĂRI!

20 martie 2010 - A doua sesiune de formare pedagogico-lasalliană la Liceul "La Salle"
Conform graficului Comisiei de formare permanentă din Liceul "La Salle", sâmbătă, 20 martie, a avut loc a doua sesiune de formare pedagogico-lasalliană la care au participat aproape toţi profesorii din liceu şi doi colaboratori din Căminul "La Salle" din Iaşi. Fr. Vicenţiu, responsabilul comisiei, a axat această activitate de formare pe tema: Pedagogia centrelor lasalliene - Elevul în centrul activităţilor educative şcolare şi extraşcolare. Activitatea a cuprins expunerea temei, discuţii în grupuri mici, pauză de destindere, agapă frăţească şi un moment de rugăciune comună.

5-7 martie 2010 - Participare la Seminarul internaţional de formare a Formatorilor de la Snogov

 

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click" AICI

La Snagov, în perioada 5-7 martie, s-a desfăşurat Seminarul internaţional “Formarea formatorilor”, organizat de Secretariatul Naţional al Educaţiei Catolice (SNEC) România, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării din România, în colaborare cu Consiliul European al Educaţiei Catolice (CEEC) Bruxelles şi Federaţia Spaniolă a Instituţiilor educative catolice (FERE) din Spania. Beneficiari ai lucrărilor seminarului au fost 120 de profesori din învăţământul universitar şi preuniversitar, care activează în instituţii şcolare catolice. Liceul nostru "La Salle", care este membru al SNEC, a fost reprezentat prin Fr. Daniel Ciobanu, directorul şcolii.

Deschiderea lucrărilor a fost făcută de dna. prof. dr. Mioriţa Got, preşedintă a SNEC România şi delegat din partea MEC. Invitaţii de onoare ai Seminarului formativ au fost PS Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iaşi, responsabilul cu problemele învăţământului catolic din cadrul Conferinţei Episcopale Române şi Prof. Juan Antonio Ojeda, frate în congregaţia Fraţii Şcolilor Creştine şi Secretarul general al Federaţiei Spaniole de Învătământ Catolic.

Tema seminarului a fost “Educaţia pentru religie şi pentru cultura diversităţii - Practici de mediere pentru o educaţie multiculturală şi multireligioasă”, o temă de mare importanţă în contextul schimbărilor majore din sistemul de învăţământ românesc şi european. Au conferenţiat experţi în domeniul educaţiei din Spania, în persoana dr. Lorenzo Tebar Belmonte, frate din congregaţia Fraţii Şcolilor Creştine, şi prof. Angel Miranda, preot salezian.

Intervenţiile lor au fost focalizate pe noile orientări din pedagogia contemporană: Şcoala încotro? Schimbarea paradigmelor educaţionale în învăţământul actual; O viziune creştină asupra educaţiei şi învăţământului.

27 februarie 2010 Rezultate excepţionale ale elevilor Liceului "La Salle" la concursul pe meserii, faza judeţeană
După faza locală a concursului pe meserii din fiecare şcoală tehnică, sâmbătă, 27.02.2010, a avut loc faza judeţeană a olimpiadei pe meserii care s-a defăşurat în diferite licee tehnice din Roman sau Piatra Neamţ, în funcţie de fiecare profil profesional. Din şcoala noastră au participat 8 elevi şi eleve, toţi ocupând locuri fruntaşe pe podium. Astfel, la concursul pe meserii al "Instalatorilor", desfăşurat la Colegiul Tehnic "Miron Costin" din Roman, rezultatele elevilor noştri au fost următoarele: Locul I - Gherghel Florin (9,33); Locul II - Cobzaru Gabriel (8,76), Locul III - Dămoc Neculai (8,46). La concursul pe meserii al "Croitoreselor", desfăşurat la Colegiul Tehnic "Danubiana" din Roman, rezultatele au fost: Locul I - Mârţ Ana-Maria (9,83), Locul II - Bejan Cristina (9,73) şi Locul III - Pistol Florina. Iar la concursul pe meserii al "Tâmplarilor", desfăşurat la Colegiul forestier din Piatra Neamţ, elevii noştri au obţinut Locul II - Gheţi Dan Ioan (8,38) şi Locul V - Antoci Gabriel (7,96). Felicitări tuturor celor 8 elevi ai Liceului nostru care au reprezentat cu cinste şcoala noastră. Felicitări tuturor pentru rezultatele excepţionale obţinute la acest concurs. Fie ca aceste rezultate să fie o piatră preţioasă la baza carierei lor profesionale şi un stimulent pentru ceilalţi elevi din şcoală în a munci cu seriozitate la formarea lor profesională şi nu numai. Felicitări de asemenea tuturor cadrelor didactice, mai ales din domeniul tehnic, care, prin devotamentul lor, au contribuit la formarea acestor meseriaşi olimpici judeţeni. Felicitări tuturor!
11 februarie 2010 - Început de parteneriat instructiv-formativ cu UPONOR ROMANIA în domeniul instalaţiilor
În cadrul orelor de intruire practică, elevii Liceului "La Salle" de la profilul "Construcţii şi instalaţii publice" au avut parte joi, 11.02, de o prezentare teoretico-practică inedită a sistemului UPONOR de instalaţii, chiar de către reprezentantul firmei ing. Claudiu Boboc. După o prezentare teoretică a ţevilor, fitingurilor, a uneltelor şi sculelor folosite în sistemul UPONOR de instalaţii, elevii au făcut ei înşişi practică, executând îmbinări cu ţevi PEXa şi fitinguri, inaugurând astfel şi trusa de scule pentru PEXa recent achiziţionată de şcoala noastra. Elevii s-au arătat încântaţi de noile descoperiri ale tehnicii în materie de instalaţii. Suntem încredinţaţi că acest tip de parteneriat formativ va continua într-o formă rodnică şi pe viitor.

1-3 februarie 2010 - Ieşire la iarbă albă - Vatra Dornei

 

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click" AICI

Cum poţi petrece mai bine vacanţa intersemestrială, dacă nu pe pârtie, la săniuş, departe de lumea formală a şcolii, dar în compania minunaţilor colegi de clasă şi a profesorilor entuziaşti de vocaţia lor!? Ei bine, în perioada 1-3 februarie, o grupă de elevi ai Liceului "La Salle", însoţiţi de dirigintele lor, prof. Florin Dorcu, au organizat o excursie la Vatra Dornei. În cele trei zile petrecute aici au vizitat oraşul, au fost la săniuş, la schiat, s-au tras în colac, au savurat aerul şi înălţimile munţilor bucovineni, au petrecut clipe de prietenie de neuitat. Niciodată nu va uita Lidia surpriza făcută de colegele ei cu ocazia aniversării zilei sale de naştere. Dealtfel, toţi s-au întors acasă extrem de bucuroşi, ceea ce ne facem să credem că această excursie este de bun augur pentru noul semestru şcolar care va începe curând.

22 ianuarie 2010 - Ceremonie ecumenică pentru unirea creştinilor, la Liceul "La Salle"

 

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click" AICI

Perioada 18-25 ianuarie este cunoscută în lumea creştinătăţii sub numele de octava mondială de rugăciune pentru unirea creştinilor. Şcolile "La Salle" au fost, sunt şi vor rămâne lăcaşe de educaţie la unitate şi armonie între oameni, cu atât mai mult între creştinii de toate confesiunile. Astfel, ca încoronare a reflecţiilor educative din această săptămână, vineri, 22 ianuarie, a avut loc tradiţionala ceremonie ecumenică la care au fost invitaţi Pr. Liviu Lupu, paroh al Parohiei ortodoxe din Gherăeşti, şi Pr. Iulian Farţade, Capelan în Parohia romano-catolică din Pildeşti. Anul acesta, tema reflecţiilor şi a rugăciunii a fost: "Voi veţi fi martorii acestor lucruri". Vorbindu-le elevilor şi profesorilor, distinşii oaspeţi au invitat la atitudini proactive pentru unitate şi reconciliere, armonie, înţelegere şi preţuire reciprocă. Cu aceste intenţii, preoţii, fraţii, profesorii şi elevii au înălţat rugile lor către Domnul Unităţii.

08 ianuarie 2010 - Scrisoare de mulţumire la campania de solidaritate: "Ajută-i să simtă căldura familiei", în favoarea copiilor din Căminul "La Salle" din Iaşi

Dragi elevi ai Liceului „La Salle” din Pildeşti -
Dragi elevi binefăcători ai Căminului „La Salle” din Iaşi,

Am primit cu mare bucurie iniţiativa voastră caritabilă de a da o scânteie de speranţă copiilor şi tinerilor aflaţi in dificultate, organizând, în Advent, campania de solidaritate:  „Ajută-i să simtă căldura familiei” în favoarea Căminului nostru „La Salle” din Iaşi. Apreciem generozitatea şi dărnicia voastră, cu atât mai mult cu cât cu toţii trecem prin momente economice deloc uşoare.

Deşi nu am reuşit sa participăm personal la înmânarea rodului acţiunii voastre de întrajutorare, dorim să vă asigurăm că am primit suma de 4.672 RON şi că ne sunt de real ajutor pentru susţinerea beneficiarilor noştri, care au foarte puţine posibilităţi de a fi crescuţi de familiile lor. De fapt unii fie că nu au părinţi, fie nu-i pot creşte şi întreţine acasă, iar Comisia pentru Protecţia Copilului a hotărât integrarea lor în Centrul nostru din Iaşi.

Mulţumim din suflet tuturor binefăcătorilor: elevi, foşti elevi, profesori, părinţi, scoutişti, tineri din AC…, care au răspuns la iniţiativa Liceului „La Salle”şi ne-au arătat că le pasă de semenii lor aflaţi în nevoie. Mulţumim, de asemenea, celor care au propus şi au organizat această acţiune ce a avut un ecou atât de frumos.

Vă asigurăm de rugăciunea şi de toată stima si recunoştinţa noastră.

fr. Iosif Beda,

coord. Cămin „La Salle” - Iaşi

 

18 decembrie 2009 – Spectacol de Crăciun la Liceul "La Salle"

 

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click" AICI

Spectacolul de Crăciun a devenit tradiţie în şcoala noastră. Şi anul acesta, ca încoronare a diferitelor forme de pregătire pentru marele eveniment, Crăciunul (zile de reculegere, reflecţii, celebrări liturgice pe clase, campanii de solidaritate…), elevii şcolii noastre au ţinut să anticipeze bucuria Crăciunului organizând un spectacol în şcoală vineri, 18 decembrie, a.c, la care au participat toate clasele şcolii, mulţi profesori, foşti elevi şi invitaţi speciali. Spectacolul a cuprins tradiţionala pastorală a naşterii Domnului, colinde, cântece şi dansuri, scenete umoristice, obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou. În final, fr. Daniel i-a felicitat pe elevi şi pe profesori pentru munca şi dedicaţia specială pentru buna reuşită a acestui spectacol şi, de asemenea, în numele copiilor din Centrul de plasament "La Salle" din Iaşi, destinatarii campaniei de solidaritate de anul acesta "Ajutăţi să simtă căldura familiei", le-a mulţumit tuturor elevilor, profesorilor, foştilor elevi şi celorlalţi binefăcători anonimi pentru sacrificiile făcute pentru întrajutorarea celor în nevoi şi pentru că prin gestul lor de solidaritate se dovedeşte că motoul anului: "La Salle, o privire solidară", prinde viaţă din ce în ce mai mult.
11 decembrie 2009 - Târg caritabil de Advent la Liceul "La Salle"
Ca formă de sprijinire a proiectului caritabil pe perioada Adventului: "Ajută-i să simtă căldura familiei", constând în adunarea de fonduri pentru copiii din centrul de plasament "La Salle" din Iaşi, elevii Liceului "La Salle" au organizat vineri, 11 decembrie, un târg de solidaritate. Elevii au adus şi vândut lucruri personale de care s-au plictisit, banii obţinuţi donându-i pentru susţinerea acestui proiect. Felicitări şi cinste lor! Poate se va mai repeta!
10 decembrie 2009 - Ceremonii religioase de Advent
Ca în fiecare an, şi în acest timp al Adventului s-au organizat diferite ceremonii religioase care au avut menirea de a-i pregăti mai bine pe elevii noştri pentru marele eveniment al Crăciunului. Aceste ceremonii au avut loc pe fiecare nivel de studiu, respectiv pentru clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a.
05 decembrie 2009 - Zi de formare pedagogico-lasalliană la Liceul "La Salle"

După mai multe cursuri de formare organizate în diferite instituţii lasalliene din Occident, la care şi profesorii noştri au fost reprezentaţi prin delegaţie, aztăzi, conform graficului comisiei de Formare Permanentă din cadrul liceului nostru, s-a desfăşurat prima activitate de formare pedagogico-lasalliană din acest an şcolar. Au participat 15 cadre didactite din ambele instituţii educative lasalliene de la Pildeşti şi Iaşi. Activitatea a fost pregătită şi condusă de către fr. Vicenţiu Ghiurca, responsabil al comisiei de formare, iar tema a fost: Principii de bază în pedagogia lasalliană - Opţiunea pentru cei săraci. Activitatea a cuprins expunerea temei, discuţii în grupuri mici, pauză de destindere, agapă frăţească şi un moment de rugăciune comună.

30 noiembrie 2009 - Celebrarea zilei naţionale a României la Liceul "La Salle"

 

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click" AICI

            Într-un cadru festiv, luni, 30 noiembrie 2009, la orele 12.00, a fost sărbătorită cu anticipaţie Ziua Naţională a României: Marea Unire de la 1918. Tema propusă pentru comemorarea din acest an a fost: Contribuţiile lui Iuliu Maniu şi Iuliu Hossu la Unirea de la 1 decembrie 1918.
            Pentru a intra în atmosfera sărbătorii, s-a intonat mai întâi imnul de stat Deşteaptă-te Române. După intonarea imnului, Fr. Vicenţiu Ghiurca  a subliniat importanţa evenimentelor din acel an de plăcută amintire, 1918 şi a amintit că în fiecare din provincii au existat persoane care au jucat un rol important în realizarea Unirii acestora cu România (Vechiul Regat).
            Două dintre personalităţile acelor timpuri şi anume Iuliu Maniu şi episcopul greco-catolic Iuliu Hossu au fost  evocate în cadrul momentului festiv:
            „În cuvântarea pe care a ţinut-o cu ocazia Adunării naţionale de la Alba Iulia, Maniu a spus: „Privim în înfăptuirea unităţii noastre naţionale ca la un triumf al libertăţii româneşti”. Pe 2 decembrie 1928 a fost ales în funcţia de preşedinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, funcţie echivalentă cu cea de guvernator.
            Declaraţia de Unire a fost citită marii Adunări de către Episcopul greco-catolic de Gherla, Dr. Iuliu Hossu, ales cu această ocazie între cei patru vicepreşedinţi ai marelui Sfat naţional Român. Înainte de a citi Declaraţia de Unire a rostit o cuvântare prin care şi-a exprimat bucuria personală ce i-a prilejuit-o marele eveniment din viaţa neamului: „Astăzi, prin hotărârea noastră se înfăptuieşte România Mare, una şi nedespărţită, rostind fericiţi toţi românii de pe aceste plaiuri: Ne unim pe veci cu Ţara mamă România! Vă amintiţi când prin sutele de spital, în zilele de întuneric, vă vesteam că „va învinge dreptatea”, vă arătam că vine ceasul când toţi factorii nedreptăţii vor plânge lacrimi de sânge în ziua bucuriei noastre. A biruit dreptatea! Acesta-i ceasul dreptăţii lui Dumnezeu şi al răsplătirii Lui. Acesta-i ceasul bucuriei noastre, bucuria unui neam întreg pentru suferinţele veacurilor, purtate de un neam cu credinţă în Dumnezeu şi cu nădejdea în dreptatea Lui”. Reluând cuvântarea după citirea Declaraţiei Unirii, Episcopul a mai spus printre altele: „De acum o Românie Mare întemeiată pe Dreptatea lui Dumnezeu şi pe credinţa poporului său. Cântarea noastră de biruinţă să fie cântarea neamului, pe calea lungă şi grea a veacurilor. Dreptatea ta, Doamne, e dreptate în veac, şi cuvântul Tău adevărul!”  
            Prin acest  moment am dorit  să ne simţim uniţi cu milioanele de români care în aceste zile organizează diferite activităţi prin care să omagieze Ziua Naţională a României.
29 noiembrie 2009 - "În drum spre Crăciun" - Activitate cu elevi din clasele a VIII-a din Gherăeşti
În cadrul obişnuitului parteneriat educativ cu şcoala şi parohia din Gherăeşti, duminică, 29.11, a avut loc, la Liceul "La Salle", o întâlnire formativă cu elevii claselor a VIII-a din aceeaşi localitate. Au participat 24 de tineri şi tinere şi a fost organizată de către fr. Jesus Sagredo. Grupul de elevi a fost însoţit de dl. înv. Ioan Puşcaşu. Tema întâlnirii s-a axat pe timpul Adventului, perioadă de pregătire pentru Crăciun şi pentru viaţă. Elevii au vizionat un montaj audio-vizual, au lucrat în grupuri mici, s-au rugat şi au petrecut momente de destindere în sala de sport. În final au făcut o vizită la grădiniţa "Maestre Pie".
26-28 noiembrie 2009 - Vizita canonică a Fraţilor Superiori de la Viena şi Madrid, responsabili cu reţeaua de şcoli "La Salle" în regiunea Europa Centrală respectiv Spania
Liceul nostru face parte din reţeaua de şcoli "La Salle" din regiunea Europei Centrale, din care fac parte Austria, Germania, Olanda, Slovacia, Cehia, Ungaria şi România. În perioada 26-28.11, am fost onoraţi cu prezenţa Superiorilor noştri, fr. Paul Kaiser şi fr. Johann Gasner, însoţiţi de fr. Cezar Pallares şi de fr. Ismael Beltran, responsabil al reţelei de Şcoli "La Salle" din toată Spania. În timpul vizitelor lor la Liceul de la Pildeşti şi Căminul "La Salle" de la Iaşi au apreciat eforturile pe care comunităţile educative din ambele centre le fac pentru a răspunde cât mai bine şi competent nevoilor tinerilor de azi. De asemenea, ne-au asigurat de tot sprijinul lor în buna funcţionare a centrelor noastre educative.

24 noiembrie 2009 - Vizita grupului "Jeunesse-Lumiere" la Liceul "La Salle"

 

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click" AICI

Şcoala a fost, este şi trebuie să rămână un loc de întâlnire unde cei prezenţi să se in-formeze. Da, un loc de educaţie în valori prin in-formare, adică prin cunoştinţe şi prin trăirea de experieţe educative inedite. O astfel de experienţă de in-formare inedită a avut loc pe 24.11, în cadrul liceului nostru, prin prezenţa grăitoare a unui grup internaţional de tineri din Franţa, Cehia, Lituania şi Insulele Reunion. Timp de 2 ore tinerii acestui grup au împărtăşit elevilor liceului experienţele lor de viaţă şi de credinţă, şi au răspuns numeroaselor întrebări venite din partea tinerilor noştri. Suntem convinşi că acest schimb de experienţă nu a fost o pierdere de timp, ci dimpotrivă, un câştig motivaţional şi educativ inestimabil, care mai devreme sau mai târziu va aduce roade şi va ajuta la fundamentarea deciziilor şi comportamentelor noastre în faţa vieţii, viaţă care, în iubire autentică, are sens şi merită să fie trăită.
23 noiembrie 2009 - Activitate periodică de îndrumare şi monitorizare a ARACIP
După demersurile întreprinse în anul şcolar 2007-2008 pentru obţinerea acreditării şcolii noaste, titlu obţinut în anul şcolar precedent, luni, 23 noiembrie, o comisie a ARACIP formată din dna. Claudia Manciu şi dl. Remus Chină şi avându-l ca observator pe dl. Insp. Mihai Floroaia din cadrul ISJ Neamţ, a purces la vizita obişnuită de îndrumare şi monitorizare periodică din partea agenţiei. Mulţumim pentru aprecierile aduse şcolii şi comunităţii noastre educative în munca şi dedicaţia profesională pe tărâmul educaţiei tinerilor de la ţară şi îi asigurăm de efortul nostru de a muncii fără încetare, căutând zilnic soluţii de calitate la problemele şcolii în general şi răspunzând, în mod concret şi competent, noilor provocări şi necesităţi educative ale tinerilor de azi.

19-21 noiembrie 2009 - Participare la forumul Academiei de Studii pedagogico-lasalliene / Bad Goisern - Austria

 

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click" AICI

Sub egida LAACCE (Academia de studii pedagogico-lasalliene din regiunea Europei Centrale), cu sediul la Viena, s-a desfăşurat, între 19-21.11., la Bad Goisern (Austria), cursul formare continuă pentru profesori din şcolile "La Salle" din această regiune a Europei. Au participat delegaţi ai profesorilor din Germania, Ungaria, Cehia, România şi Austria. De la liceul nostru "La Salle" din Pildesti au participat Prof. Florin Dorcu şi Fr. Vicenţiu Ghiurca. Atât în conferinţele expuse cât şi în activităţile pe ateliere de lucru au fost aprofundate caracteristicile şcolii "La Salle" de la origini până în prezent, cu accent pe noile forme de provocări educative la care şcolile noastre trebuie să găsească şi să ofere soluţii adecvate. În final cursanţii au întreprins o vizită turistică în renumita localitate Hallstadt din inima Alpilor austrieci. De asemenea, profesorii şcolii noastre au vizitat Colegiul lasallian "St. Josef" din Strebersdorf-Viena (Austria).

13 noiembrie 2009 - Balul bobocilor la Liceul "La Salle"

 

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click" AICI

 

După un lung şir de acte pregătitoare şi repetiţii, elevii din anul de completare ai şcolii noastre au ţinut să ne invite la „Balul bobocilor 2009”. Evenimentul a avut loc Vineri, 13 noiembrie 2009, începând cu ora 14.00, în sala de sport a şcolii, devenită neîncăpătoare pentru numărul mare de spectatori: profesori, elevi, foşti elevi, tineri din Pildeşti şi din satele învecinate. Ne-au încântat privirile 6 perechi de concurenţi din clasele a IX-a şi, după ce cu toţii au trecut prin cele 12 probe propuse de organizatori (dans, cultură generală, îndemânare, improvizaţie…) juriul i-a desemnat câştigători pe: Bianca Bejan (Miss Boboc), Delia Baratu (Miss Popularitate) şi Fabian Mărtinaş (Mister Boboc), toţi din cls. a IX-a Informatică.
Felicitări tuturor concurenţilor, organizatorilor, prezentatorilor şi celor doi DJ care s-au ocupat de sunet şi muzică.

9-12 noiembrie 2009 - O privire de perspectivă asupra direcţiunii şcolilor La Salle / Participare la Congresul directorilor de Centre şcolare lasalliene de la Madrid

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click" AICI

Fiind parte a reţelei de Şcoli "La Salle", prezntă în toate continentele, liceul nostru a dat curs invitaţiei de a participa la cel de-al III-lea Congres al Directorilor de Centre educative "La Salle" din Spania, prin persoana Fratelui Daniel Ciobanu. La acest congres au participat directorii generali din toate instituţiile educative lasalliene din Spania şi Portugalia (aproximativ 150 de persoane). Tema congresului a stat sub laitmotivul viitorului managementului şcolar: O privire de perspectivă asupra direcţiunii şcolilor "La Salle".

31 octombrie 2009 - Zi de reculegere şi convieţuire

 

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click" AICI

Sâmbătă, 31 octombrie 2009, a avut loc la Liceul "La Salle" o zi de reculegere şi convieţuire la care au participat 18 elevi şi eleve din clasele a IX-a. Ziua a nimată de către fr. Vicenţiu şi dl. prof. Florin Dorcu. Tema zilei a fost: A avea sau a fi; Ce înseamnă a fi persoană. Au fost activităţi precum: rugăciune comună în capela şcolii, prezentarea unor montaje tematice, discuţii în grupuri mici, jocuri în sala de sport, luarea unei gustări la mansarda şcolii, vizită la cimitir unde ne-am rugat pentru cei răposaţi.

29 octombrie 2009 - Vizită culturală în Bucovina

 

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click" AICI

           Joi, 29 octombrie 2009, elevii claselor a X-a şi a XI-a însoţiţi de domnii maiştri am făcut o excursie culturală în Bucovina. Mai întâi am vizitat Grupul Şcolar „Nicanor Moroşan” din loc. Pârteştii de Jos, jud. Suceava. Am fost întâmpinaţi de dl. director al şcolii care, împreună cu maiştrii de acolo, ne-a prezentat atelierul de tâmplărie, cel de croitorie şi restul şcolii, recent renovată şi dotată la standarde europene. Am văzut o şcoală frumoasă, îngrijită, cu utilaje performante.
        După vizitarea şcolii ne-am îndreptat spre localitatea Cacica. Aici am vizitat Biserica Romano Catolică – sanctuar naţional şi loc de pelerinaj pentru romano-catolicii din Dieceza de Iaşi, copia miraculoasei icoane a Maicii Domnului de la Czestochowa, grota – replică a grotei de la Lourdes şi Salina. Am fost plăcut surprinşi să găsim în salină o sală de sport, o sală de dans şi o capelă la peste 29 m adâncime.
       În final, am vizitat Mănăstirea Voroneţ, ctitorită în 1488 de Ştefan cel Mare şi mormântul lui Daniil Sihastru, sfătuitorul marelui domnitor.
        A fost o vizită rodnică, plină de învăţături, pe care sperăm să o repetăm în viitorul apropiat.

16-18 octombrie 2009 - Conferinţa şcolilor "La Salle" la nivelul provinciei Europa Centrală

 

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click" AICI

Anul acesta Conferinţa şcolilor "La Salle" din provincia noastră s-a defăşurat în "Willibrordhaeghe" - Deurne - Olanda. Au participat directori sau reprezentanţi din toate instituţiile educative "La Salle" din Europa Centrală: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria şi România. Din partea şcolii noastre a fost desemnat să participe Fr. Vicenţiu Ghiurca.
9 octombrie 2009 - Prima şedinţă cu părinţii elevilor Şcolii "La Salle" în anul şcolar 2009-2010

Prima parte a şedinţei a avut loc cu toţi părinţii în sala de conferinţe a şcolii noastre unde fr. Daniel a făcut o prezentare a şcolii şi a adus noutăţile legate de acest an şcolar, iar partea a doua a avut loc în sălile de clasa împreună cu diriginţii elevilor.

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click" AICI

9 octombrie 2009 - A 75-a aniversare a martiriului Fraţilor învăţători din Turon - Spania

Azi, 9 octombrie 2009 se împlinesc 75 de ani de când 9 Fraţi ai Şcolilor Creştine şi un preot şi-au dat viaţa pentru Dumnezeu, pentru patria lor şi pentru cauza educaţiei creştine a copiilor şi tinerilor săraci. De aceea, reflecţia de dimineaţa s-a axat pe acest eveniment, având loc într-o formă comunitară, cu toţi elevii, în sala de sport. .
Cu emoţie, Fr. Jesus Sagredo a evocat ultimele momente din viaţa acestor 8 Fraţi, dintr-un număr de 169 de Fraţi martirizaţi în timpul războiului civil din Spania. Printre altele a spus: "Faptele s-au desfăşurat în Spania, la Turon o localitate din Asturias, în inima unei regiuni miniere, în octombrie 1934. Acolo, opt Fraţi ai Şcolilor Creştine conduceau o şcoală pentru băieţi, fii de mineri.
În ziua de 5 octombrie 1934, dis de dimineaţă, când încă nu se luminase, au năvălit la casa şi şcoala Fraţilor nişte miliţieni din satele învecinate care au venit să caute „arme ascunse”. În capela şcolii erau, la Sf. Liturghie comunitară, Pr. Inocencio şi cei opt Fraţi. Toţi laolaltă au fost conduşi la aşa numita „casa poporului” pentru a fi judecaţi şi condamnaţi. Acolo mai erau şi alţi preoţi şi laici. Pr. Inocencio, din Congregaţia Pasioniştilor din oraşul vecin, Mieres, era la Turon pentru a îngriji spiritual Fraţii şi elevii cu ocazia Primei Vineri din lună.
La data de 9 octombrie, invocând motivul „fals” că vor fi trimişi pe front, cei opt Fraţi şi Pr. Inocencio, escortaţi de miliţieni, sunt conduşi spre cimitirul satului unde era pregătit un şanţ de 9 metri. Părintele şi Fraţii au fost puşi la marginea şanţului şi ucişi cu focuri de arme. Craniile unora au fost zdrobite cu un ciocan din lemn. Imediat trupurile au fost aruncate în groapă şi acoperite cu pământ. De la cimitir, fiind pe deal, se văd, chiar şi astăzi, turnul puţului minier „Sf. Iosif”, şcoala Fraţilor „Sf. Fecioară din Covadonga”, patroana Asturiei şi biserica satului.
Pe vremea aceea Fraţii obişnuiau să-i aducă pe toţi elevii la biserica parohială, atât duminica cât şi în sărbătorile speciale, lucru care îi înfuria pe duşmanii Bisericii. Iată o mărturie a şefului plutonului de execuţie, Silverio Castanon, deţinut şi închis la puţin timp de la recunoaşterea faptelor săvârşite: „Fraţii şi părintele duseseră cu seninătate sentinţa şi au mers cu paşi fermi şi senini, până la cimitir. Ştiind unde mergeau, se asemănau cu oile duse la înjunghiere. Eu, care sunt un om viteaz, m-am emoţionat pentru atitudinea lor…mi s-a părut că atunci când erau pe drum şi când aşteptau lângă grădină se rugau în şoaptă” .                                  
Revoluţia din Asturias a fost un fel de prevestire a ceea ce avea să se declanşeze în Spania, în anul 1936: Războiul Civil, o confruntare între fraţi, care a lăsat în urmă un milion de morţi în ambele tabere, „naţională” şi „republicană” sau comunistă. În această confruntare (1936-1939) Biserica Catolică din Spania a suferit cea mai teribilă prigoană din istoria ei, pierzând mii de credincioşi, dintre care: 12 episcopi, 4182 preoţi, 2365 călugări şi 238 călugăriţe. Numai din Congregaţia Fraţilor Şcolilor Creştine 168 de Fraţi au primit coroana martiriului, printre aceştia numărându-se martirii pe care îi comemorăm astăzi.
În România, cel puţin în Biserica Catolică, ne aflăm într-o perioadă de înflorire a vieţii creştine, după cei peste patruzeci de ani de comunism ateu. În Spania, anii care au urmat după crunta persecuţie împotriva Bisericii, au adus şi o înflorire a vieţii creştine, care s-a arătat prin bogăţia de vocaţii atât la viaţa de preoţie cât şi la viaţă consacrată.
Să dea Dumnezeu ca prin mijlocirea Sfinţilor martiri din Turon, sângele lor să fie şi „sămânţă” pentru noi educatori creştini care să-ţi consacre viaţa pentru El şi pentru oamenii de azi, dar mai ales pentru cei mai defavorizaţi.

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click" AICI

 

21 septembrie - Începutul unui parteneriat formativ cu Liceul tehnic din Mödling - Austria

În urma vizitei întreprinse anul şcolar trecut la cel mai mare Colegiu tehnic din Mödling, a luat naştere proiectul de parteneriat între Liceul "La Salle" din Pildeşti şi acest prestigios colegiu din Austria. Concret, doi elevi ai şcolii noastre: Tiberiu Cobzariu şi Iulian Dumea, de la anul de completare, profilul: Tâmplărie universală, vor face stagii de formare profesională pe parcursul anului şcolar în curs.

 

14 septembrie 2009 - Festivitatea de început de an şcolar 2009-2010

               Iată că şi în acest an mijlocul lunii septembrie este marcat de începerea noului an şcolar. Am observat cu toţii, dis-de-dimineaţă, forfota de pe străzi care, mai apoi, s-a mutat în curţile şcolilor.
            Copiii şi adolescenţii din Pildeşti au dorit să pună sub ocrotirea bunului Dumnezeu toate aşteptările şi temerile pe care le au pentru acest an şcolar şi au venit în număr mare la sfânta liturghie celebrată special pentru ei, de pr. paroh Ioan Jicmon, în biserica din Pildeşti. Elevii au fost însoţiţi de educatori şi profesori, şi mai ales bobocii au fost încurajaţi de părinţi, bunici…
            În cuvintele de introducere fr. Daniel ne-a invitat "să ne rugăm ca în şcolile noastre să se cultive şi să se trăiască valoarea solidarităţii şi să privim munca educativă cu ochii lui Dumnezeu cel solidar, educând şi acţionând, ca şi cum  Dumnezeu er educa şi ar acţiona prin noi".
            La 9.30 elevii şi profesorii Liceului La Salle şi-au dat întâlnire în sala de sport, unde întreg corpul profesoral a spus bun venit tuturor elevilor. Reprezentanţi ai promoţiei 2009 au predat premianţilor anului de completare Cheia Şcolii; fr. Daniel a prezentat noutăţile acestui an: la nivelul comunităţii educative, la nivelul instituţional şi al efectivului de elevi. După acest moment, fr. Vicenţiu a prezentat motoul anului şcolar 2009-2010: La Salle – o privire solidară, iar fr. Jesus a subliniat câteva aspecte legate de disciplina în şcoală.

            Fiecare grupă a mers apoi în sălile de clasă unde diriginţii au verificat prezenţa, au prezentat regulamentul de ordine interioară şi au anunţat orarul pentru următoarele zile.
            Vă dorim tuturor un an şcolar îmbelşugat în realizări, bucurii şi mult succes, mai ales „bobocilor”!

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click" AICI

 

31 iulie 2009 - Transformarea Şcolii Profesionale "La Salle" în Liceul "La Salle" şi primirea Autorizaţiei pentru profilul "Tehnician operator informatică"

După ce la finele lunii martie şcoala noastră a primit acreditarea ministerială, în luna iulie a acestui an, în urma demersurilor noastre pe lângă ARACIP, şcoala noastră a primit Autorizaţia de funcţionare nr. 3054 din 31.07.2009 pentru profilul "Tehnician operator tehnică de calcul" din domeniul Electronică şi automatizări. De asemenea, s-a obţinut schimbarea numelui şcolii, din Şcoala Profesională în Liceul "La Salle".

 

22-30 iunie 2009: Examenele de certificare a competenţelor profesionale
După doi, respectiv trei ani de formare profesională, a venit momentul să se numere bobocii în şcoala "La Salle". În perioada 22-30 iunie a.c. elevii din clasele a X-a şi a XI-a au susţinut examenele de certificare a competenţelor în următoarele şcoli: la Colegiul tehnic "Petru Poni" din Roman, profilul Instalator tehnico-sanitar; la Colegiul tehnic "Danubiana" din Roman, pentru profilul Croitor după comandă; la Colegiul tehnic din Roznov, pentru profilul Tâmplar universal. Cei 34 de elevi din clasele a X-a si 41 din anul de completare, care au susţinut acest examen, l-au trecut cu brio. Felicitări tuturor pentru reuşită!

 

19 iunie 2009: Ceremoniile de încheiere a anului şcolar 2008-2009

Parcă mai ieri a sunat clopoţelul de început de an şcolar 2008-2009, şi iată-ne la finele lui. Da, deşi elevii din anul de completare mai au o săptămână de pregătire şi urmează susţinerea examenelor de certificare a competenţelor profesionale, vineri, 19 iunie, într-un cadru solemn, ne-am luat rămas bun de la acest an şcolar. Printr-o sfântă liturghie de mulţumire, pregătită de absolvenţii promoţiei 2009, ne-am exprimat recunoştinţa pentru binefacerile educative primite de la Dumnezeu prin şcoala noastră. După liturghie au fost înmânate diplome de merit elevilor care s-au distins prin sârguintă şi responsabilitate şcolară. A urmat momentul de "adio" pentru absolvenţii din anul de completate.

Printre altele, fr. Daniel le-a spus absolvenţilor: "Aţi venit la şcoala "La Salle" pentru a învăţa; acum mergeţi şi slujiţi: slujiţi semenilor voştri trăind valorile cultivate în şcoală; slujiţi binelui şi iubirii.... Ne luăm rămas bun, dar ne spunem şi "Pe curând!", pentru că şcoala "La Salle" a fost, este şi va rămâne pentru voi a doua voastră familie". Ca semn al legăturii cu şcoala, absolvenţilor li s-a impus insigna "indivisa manent" (rămân nedespărţiţi), pe care o primesc toţi absolvenţii din şcolile "La Salle".

În final fr. Daniel a mulţumit întregii comunităţi educative şi corpului auxiliar pentru eforturile depuse pentru buna reuşită a anului şcolar. În mod deosebit au fost aduse cuvinte de recunoştinţă: d-lui mais. Mihai Blaj pentru că de la înfiinţarea şcolii şi până acum (când se pensionează) a muncit cu râvnă şi competenţă la formarea a 8 generaţii de tâmplari; d-lui ing. Iulian Romaniuc, pentru devotamentul arătat în cei aproape 2 ani petrecuţi cu noi; şi d-nei dir. Delia Antoche, pentru eforturile depuse atât ca profesor cât şi ca director pedagogic. În final, cu emoţii, dl. Mihai Blaj şi dl. Iulian Romaniuc au mulţumit pentru şansa de a fi putut trăi aici ca într-o familie şi au ţinut să-i încurajeze pe elevi în drumul lor de formare umană şi profesională.

Pentru a vedea fotografii de la acest eveniment, faceţi "click" AICI

13 Iunie: Cursul festiv şi banchetul absolvenţilor din promoţia 2009

           Pentru cea de-a VI-a promoţie a Şcolii Profesionale „La Salle”, elevii şi elevele din anul de completare, timpul se scurge mai repede decât pentru ceilalţi elevi…cu nostalgie se gândesc că peste nici două săptămâni nu vor mai fi elevi, ci absolvenţi…
            Într-un cadru festiv, plini de voie bună, dar în acelaşi timp cu emoţie şi chiar lacrimi în ochi, au celebrat sâmbătă, 13 iunie, „Balul absolvenţilor”, sărbătoare pe care au pregătit-o cu mare grijă.
            Întâlnirea festivă a început la orele 15.00, odată cu întâmpinarea cadrelor didactice şi primirea acestora la mansarda şcolii, decorată cu gust de viitorii absolvenţi. Reprezentanţi ai elevilor au adresat comunităţii educative câteva cuvinte de preţuire şi mulţumire pentru aceşti 3 ani în care au avut răbdare în a le împărtăşi din cunoştinţele lor şi de a se preocupa pentru viitorul lor. În acelaşi asentiment, directorii şcolii au mulţumit pentru alegerea făcută în clasa a IX-a, de a urma cursurile Şcolii „La Salle”, le-au dorit mult succes în viitor şi i-au invitat să calce pragul şcolii oricând, subliniind faptul că şcoala rămâne a lor, a tuturor, chiar şi după ce drumurile vieţii îi va conduce spre destinaţii diferite.
            Au urmat masa şi dansul, iar în jurul orelor 22:00 fiecare s-a îndreptat spre localitatea sa.
            „Pe curând!”, dragi absolvenţi. Sf. Ioan De La Salle să vă lumineze şi să vă fie mereu alături!

Pentru a vedea fotografii de la Balul absolvenţilor, faceţi "click" AICI

 

2 Iunie 2009: Finalizarea etapei a II-a a proiectului educativ-caritabil: "Ajută construind"

"Nici nu ştim cum să vă mulţumim!", acestea au fost cuvintele de despărţire ale surorilor Ana şi Maria Scripcaru, destinatarele proiectului nostru, de echipa de elevi INSTALATORI ai şcolii noastre. Instalatori, cu majusculă, pentru că mare este şi opera pe care ei, elevii, însoţiţi de maiştrii lor, au înălţat-o în favoarea acestor două femei în vârstă, căzute pradă furiei apelor şi inundaţiilor din vara trecută. Măreţe şi nobile sunt gestul şi atitudinea tuturor elevilor, maiştrilor şi inginerilor şcolii care direct sau indirect au colaborat la implementarea acestui proiect. Admirabilă e, de asemenea, generozitatea cu care mulţi binefăcători şi voluntari (inclusiv foşti elevi) au sprijinit atât ridicarea casei cât şi construirea băii. Sincere felicitări tuturor elevilor şi mii de muţumiri binefăcătorilor şi voluntarilor!

Pentru a vedea Jurnalul fotografil al implementării proiectului, faceţi "click" AICI

 

1 Iunie 2009: Un teren de sport - cadoul Şcolii "LA SALLE" pentru toţi copiii şi tinerii din Pildeşti şi din satele învecinate

La multi şi însoriţi ani tuturor copiilor! Da, Ziua copilului ne aminteşte de copilăria noastră, de copilul pe care îl purtăm cu toţii în noi înşine. Ce dar mai mare pentru copiii noştri decât darul iubirii afective venite din familii sănătoase! Ce dar mai mare pentru copiii lumii de azi decât darul unei educaţii armonioase clădite pe valori şi cultivate cu responsabilitate mai ales în şcoli! Ce dar mai mare pentru copii decât darul fraternităţii creştine mijlocite şi trăite în Biserică! Ce dar mai mare pentru copii şi tineri sănătoşi decât .... da, printre altele, decât darul unui teren de sport!

Iată darul pe care şcoala "La Salle" şi Fraţii Şcolilor Creştine îl face azi tuturor copiilor şi tinerilor din Pildeşti şi satele învecinate: un teren de sport!

De 10 ani aşteptăm împlinirea acestui vis. Mai ales copiii şi tinerii l-au aşteptat. Graţie multor binefăcători şi a trei echipe de constructori competenţi, elevi şi foşti elevi ai şcolii noastre de la profilul Construcţii, instalaţii şi lucrări publice, conduşi de dl. Mihai Iştoc, ms. Eugen Bulgagiu şi ing. Traian Ploşniţă, s-a reuşit implementarea acestui proiect.

Terenul are o suprafaţă de 1500 mp şi este prevăzut pentru fotbal, handbal, baschet, volei şi tenis.

Fie ca acest teren de sport să fie un punct de atracţie şi disctracţie pentru cât mai mulţi copii şi tineri şi, în acelaşi timp, un mijloc de cultivare a unei sănătăţi armonioase a corpului, minţii şi spiritului.

Mii de mulţumiri, şi pe această cale, elevilor, maiştrilor şi inginerilor şcolii noastre, foştilor elevi şi tuturor binefăcătorilor noştri, mai ales Fratelui Franz Schönberger din Austria, Fraţilor Şcolilor Creştine de la Viena, Fundaţiei "Carelveţia" şi Fam. Karl şi Ida Kempf din Elveţia, ing. Adrian Diaconu, ing. Mariana Mărtinaş, ing. Petru Farcaş, ing. Mihai Andrei, care au făcut posibil să vedem astăzi împlinit acest vis şi prin acest proiect au adus atâta bucurie copiilor şi tinerilor noştri. Dumnezeu să vă răsplătească însutit!

Pentru a vedea etapele implementării proiectului, faceţi "click" AICI

 

28 Mai 2009: Începerea etapei a II-a din Proiectul educativ-caritabil: "Ajută construind"

După ce în primul semestru şcoala noastră a iniţiat şi finalizat prima etapă a proiectului educativ-caritabil în favoarea sinistraţilor din Tămăşeni, construindu-se o casă pentru două bătrâne şi ajutând la ridicarea respectiv echiparea altor patru case, astăzi elevii de la profilul Instalaţii sanitare şi de gaze au demarat etapa a II-a din cadrul acestui proiect.

Obiectivul nostru este de a construi o baie in casa de sinistraţi ridicată de şcoala noastră echipând-o cu toate utilităţile şi accesoriile necesare: Realizarea canalizării de scurgere, racordarea la sursa de apă, realizarea şi racordarea la un decantor propriu, procurarea elementelor adiacente: cadă, chiuvetă, closet, dulap de baie; placarea cu gresie şi finisarea finală.

Menţionăm că la implementarea acestei etape secunde a proiectului au pus umărul toţii elevii Şcolii noastre, deoarece o parte din fondurile investiţionale utilizate în această etapă a proiectului este rodul generozităţii elevilor şi profesorilor arătată în campania de solidaritate derulată în şcoală pe perioada Adventului 2008.

Pentru a vedea detalii, inclusiv jurnalul fotografic al etapei a II-a a proiectului, faceţi "click" AICI

 

22 mai 2009: Vizita comisiei ARACIP de evaluare externă în vederea autorizării introducerii profilului liceal: Operator informatician - tehnică de calcul

             După demersurile întreprinse de şcoala nostră anul trecut pentru obţinerea acreditării ministeriale - demersuri şi muncă educativă de calitate recunoscute de autorităţile din cadrul MECI prin decretul de acreditare -, centrul nostru şcolar a continua să căute - ca totdeauna de altfel - să răspundă noilor tipuri de nevoi şi provocări educative venite din partea elevilor şi societăţii.

             Incă în proiectul de centru şcolar pe anul şcolar în curs, proiect elaborat în septembrie 2008, după obiectivul principal axat pe asigurarea calităţii educaţiei şi formării oferite elevilor, a urmat obiectivul studieri necesităţii şi oportunităţii introducerii ciclului liceal în şcoala noastră. După analize serioase şi consultări cu multipli factori implicaţi în fenomenul şcolii s-a luat decizia ca din anul şcolar 2009-2010 Şcoala Profesională "La Salle" să se transforme în Liceul "La Salle" introducând în oferta educaţională pentru clasa a IX-a de liceu, pe lângă profilul de Tehnician în instalaţii, şi profilul "Tehnician operator informatician - Tehnică de calcul". Pentru acest ultim profil s-a întocmit documentaţia conform reglementărilor în vigoare şi în urma cererii noastre, din 10.04.2009, de declanşare a procedurii de evaluare externă a ARACIP în vederea autorizării de funcţionare a acestui profil în şcoala noastră, o comisie a ARACIP formată din dl. prof. Mihai Adrian Pălimaru - coordonator -, dna. prof. Petra Vass şi dna. prof. Silviana Ciupercă, având ca observator din partea ISJ Neamţ pe dl. insp. şc. Gheorge Ilie Ţedli, a întreprins vizita de evaluare pe durata întregii zile.

             Ne bucurăm pentru faptul că autorităţile ministeriale apreciază din ce în ce mai mult eforturile pe care şcoala şi profesorii noştri le fac în favoarea tinerei generaţii, oferind prin calitatea şi rezultatele muncii noastre educative chiar un model celorlalte instituţii educative din zonă şi ţară.

 

14-15 mai 2009: SĂRBĂTOAREA SF. IOAN DE LA SALLE - ZILELE UŞILOR DESCHISE ALE ŞCOLII

 

 

              În unire cu milioanele de elevi, studenţi, părinţi şi foşti elevi ai şcolilor La Salle din întreaga lume, şcoala noastră şi-a deschis larg porţile pentru a-l sărbători pe mentorul ei pedagogic şi spiritual, pe Sf. Ioan De La Salle, "patronul special al educatorilor creştini" proclamat de către Papa Pius al XII-lea la 15 mai 1950.

              Cu acest prilej, în zilele 14-15 mai au avut loc diferite evenimente, atât religioase cât şi culturale, artistice şi sportive.

              Joi a fost ziua uşilor deschise pentru toţi doritorii de a vedea şi asista la diferitele ore sau activităţi şcolare. La ora 13 s-a inaugurat expoziţia de lucrări realizate de elevii şi elevele şcolii cu această ocazie. Au fost invitaţi şi ne-am bucurat de prezenţa multor elevi şi profesori, mai ales de şcolile generale din Pildeşti şi Gherăeşti. Vizitatorii au avut ocazia de a intra în contact cu oferta educaţională a şcolii pentru anul şcolar 2009-2010 prezentându-li-se şi diferite montaje cu activităţi şcolare şi extraşcolare ce au loc în şcoală cu elevii noştri.

              Vineri, 15 mai, am început ziua festivă cu celebrare o euharistică, prezidată de pr. Alois Moraru, prin care l-am lăudat pe Dumnezeu mulţumindu-i pentru darul făcut Bisericii, omenirii şi şcolii în persoana ilustrului pedagog şi sfânt Ioan de La Salle. După sfânta Liturghie am inaugurat oficial terenul de sport, finalizând prin aceasta prima etapă a proiectului: "Un teren de sport pentru o sănătate mai bună a elevilor noştri". Bucuria inaugurării a fost marcată de o horă a ansamblului folcloric al şcolii noastre, condus de către Dna. Maria Mărtinaş. Au urmat competiţiile sportive finale la fotbal, volei şi alergatul în saci. Surpriza a fost pregătită de către elevi care i-au provocat pe profesori la un concurs de tras funia. Spre bucuria elevilor, profesorii au fost îngenunchiaţi! După concursuri a urmat premierea. Au fost premiaţi toţi elevii fie pentru participarea la concursurile pe meserii, fie pentru perfomanţele sportive, fie pentru participarea elevilor la derularea proiectului educativ-caritabil "Ajută construind" de la Tămăşeni sau la proiectul amenajării terenului de sport.

              În final fr. Daniel i-a felicitat pe toţi, a mulţumit profesorilor pentru însoţirea acordată elevilor, a mulţumit de asemenea foştilor elevi ai şcolii prezenţi în număr mare la sărbătoare şi nu în ultimul rând a ţinut să mulţumească sponsorilor şi binefăcătorilor şcolii, în special Fundaţiei "Carelveţia", familiei Kempf din Elveţia şi sr. Ingrid din Austria. Tuturor binefăcătorilor noştri cunoscuţi şi necunoscuţi un sincer "Mulţumesc!".

              Sf. Ioan De La Salle să fie alături de noi toţi în nobila noastră misiune de formare umană şi creştină a tinerelor generaţii!

             Pentru a descărca fotografii de la zilele şcolii, faceţi "click" AICI

 

10 mai 2009 - Ieşire la iarbă verde a elevilor din clasa a IX-a

Duminică,10 mai, croitoresele şi tâmplarii de la clasa a IX-a, în frunte cu dirigintele lor, dl. Florin Dorcu, s-au lăsat ademeniţi de căldura primăvăratică şi au ieşit cu un adevărat VW - maşină populară (zis mai pe româneşte: căruţă) la un grătar la iarbă verde. Imaginile înlocuiesc orice comentariu.

Pentru a le descărca, faceţi "click" AICI

 

7-9 mai 2009 - Zece ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România

Au trecut 10 de când din capitala ţării noastre, Bucureşti, răsuna în toată lumea mesajul insuflat de prezenţa Papei Ioan Paul al II-lea: Unitate, unitate, unitate! Ca omagiu adus celui a fost Apostolul Păcii şi Unităţii, Ioan Paul al II-lea, şi în unire cu Bisericile creştine şi instituţiile culturale centrale, reflecţiile zilnice din saptămâna a 30-a şcolară le dedicăm acestui eveniment şi mesajelor rostite cu acest prilej.Redăm aici doar ecoul mesajului de rămas bun al papei adresat tinerilor, deci şi elevilor şcolii noastre:

"Sper ca noul mileniu ce se deschide în faţa noastră să fie un timp de mai mare comuniune între Bisericile creştine şi de descoperire a fraternităţii dintre popoare. Acesta este visul pe care-l port cu mine în timp ce las acest iubit pământ. În special, aş vrea să-l încredinţez tinerilor. Da, vouă, dragi tineri din România! Aş fi vrut să vă întâlnesc personal; din nefericire nu a fost posibil... În aceste zile Duhul vă încredinţează vouă, tinerilor, «visul» lui Dumnezeu: ca toţi oamenii să facă parte din familia sa, ca toţi creştinii să fie una. Intraţi cu acest vis în noul mileniu!"

21 Martie 2009: Faza judeţeană a concursului de meserii
         Sâmbătă, 21. 03. a.c., a avut loc faza judeţeană a olimpiadei pe meserii care s-a defăşurat în "capitala" judeţului, Piatra Neamţ, în două licee diferite: Colegiul forestier şi Colegiul "Cartianu". Pentru această fază judeţeană s-au calificat 6 elevi din şcoala noastră: 3 elevi de la profilul Instalaţii sanitare şi de gaze şi 3 elevi de la profilul Tâmplărie universală. Spre bucuria noastră şi cinstea şcolii "La Salle", din cei 6, 5 elevi s-au întors acasă cu laurii succesului. Rezultatele elevilor noştri au fost următoarele: La INSTALATORI: Locul I. Bejan Gabriel; locul II. Blăjuţ Florin; locul III. Mârţ Valentin. La TÂMPLARI: locul II Avădăni Veneranda; locul III Cornea Leonard; locul V. Lucaci Ioan. Felicitări tuturor elevilor pentru rezultatele excepţionale obţinute la acest concurs.

   

15-18 februarie 2009: Schimb de experienţă şcolară în Colegiul "La Salle" din Strebersdorf-Viena şi în Colegiul tehnic din Mödling-Viena
    
Între 15-18 februarie o delegaţie de profesori şi maiştri din România au făcut un schimb de experienţă şcolară în Austria la invitaţia Fr. Johann Gasner, Viceprovincial al Fraţilor Şcolilor Creştine pentru Europa Centrală, şi a D-lui Johann Frischeis, deţinătorul renumitei companii J.u.A Frischeis (aici în România - proprietarul firmelor S.C Holver SRL din Braşov, cu filiale în mai multe oraşe din ţară). Din delegaţie au participat: Fr. Daniel Ciobanu din şcoala noastră, dl. Ion Chele, dir. adj. al Colegiului forestier din Piatra Neamţ, dl. Valentin Constantin şi dl. Walter Radl, maiştri la Centrul social "Concordia" din Ariceşti şi Dra. Heidi Mischinger de la Holver-Braşov. Programul a fost pregătit de dl. Gerd Libowitzky şi dl. Franz Matschek. În aceste zile am vizitat Colegiul "La Salle" din Strebersdorf-Viena şi cel mai mare Colegiul tehnic din Austria de la Moedling-Viena. De asemenea am vizitat centrala companiei J.u.A. Frischeis, unul din sponsorii generoşi ai Şcolii "La Salle" din Pildeşti. Sperăm ca acest schimb de experienţă să ajute la transpunerea şi aici. în centrele noastre de formare profesională, spiritul şi valorile profesionalismului occidental performant. Mii de mulţumiri tuturor celor care au facilitat această experienţă şcolară inedită.

 

18 februarie 2009 - Vizita Excelenţei Sale, Dl. Pablo Garcia Berdoy, Ambasadorul Spaniei în România,

            Într-un cadru festiv, miercuri, 18.02.2009, am primit vizita unui distins oaspete de peste hotare: Ambasadorul Spaniei la Bucureşti, Excelenţa Sa, dl. Pablo Garcia Berdoy. Profesori, elevi, reprezentanţi ai părinţilor, cu toţii l-am aşteptat  cu emoţie în sala de sport a şcolii. În cuvântul de „bun venit”, fr. Jesus Sagredo a spus:

Excelenţă, Domnule Ambasador,

            În numele Asociaţiei „Institutul Sf. Ioan de La Salle”, al directorilor şcolii, d-na. Carmen Delia Antoche şi fr. Daniel Ciobanu, al corpului profesoral şi al elevilor, vă adresez cel mai călduros „Bine aţi venit”.

            Domnule Ambasador, Excelenţa Voastră vă aflaţi în faţa unui vis: aş putea spune, mai degrabă, în faţa unui miracol. În urmă cu mai puţin de 10 ani, nimeni nu se gândea că, pe locul unde era un teren cu lucernă, periodic inundat, va apărea ceea ce contemplaţi astăzi. „Visătorii” au fost trei fraţi „La Salle” (ca aceia pe care i-aţi cunoscut în copilăria dvs. în colegiul La Salle din Antequera), iar miracolul este acest Centru social-educativ. Spun miracol, deoarece ceva ce nu exista s-a născut, a crescut şi se dezvoltă constant. Mai adaug că, în orice miracol intervine Providenţa care, în mod normal, se manifestă prin intermediul cauzelor secundare, care de multe ori sunt persoane. Am văzut cum a intervenit această Providenţă în fiecare zi a existenţei acestui proiect.

            Chiar de la începuturi, Spania s-a arătat generoasă trimiţând oameni – fraţii „La Salle”- şi mijloace financiare necesare,  prin AECI (Agenţia Spaniolă de Cooperare Internaţională) şi prin Congregaţia Fraţii Şcolilor Creştine. Ambasada Spaniei la Bucureşti, care, în acest timp, este condusă cu atâta competenţă de Excelenţa Voastră, a fost un intermediar admirabil în punerea în viaţă a acestui proiect.

            Pentru toate acestea, Excelenţă, vrem să profităm de acest moment pentru a ne exprima cea mai profundă recunoştinţă pentru colaborarea dv. şi, prin persoana dvs., Guvernului Spaniei pe care, cu atâta competenţă şi demnitate, îl reprezentaţi.

            Să dea Dumnezeu ca în viitor să găsim mijloace pentru ca Providenţa să continue să vegheze asupra acestei opere educative şi sociale, ce a dat roade frumoase în cele cinci promoţii de fete şi băieţi care, pregătiţi din punct de vedere uman, profesional şi spiritual, s-au integrat pe piaţa muncii în România, dar şi în alte ţări, precum Spania.

            Vă mulţumim Excelenţei Voastre, Domnule Ambasador, pentru vizita întreprinsă în  acest centru şcolar, care de curând a primit acreditarea din partea Ministerului român al Educaţiei, Cercetării şi Inovării.

Luând cuvântul, Excelenţa Sa, Ambasadorul Spaniei la Bucureşti, Dl. Pablo Garcia Berdoy, a subliniat:

            „Recunosc în această şcoală elemente din instituţia în care eu am fost educat, Colegiul La Salle din Anteguera şi mă bucur nespus de mult că prin opera fraţilor aici s-au creat legături între România şi Spania. Activitatea fraţilor din Spania, care au venit aici şi şi-au dedicat timpul cu rezultate atât de frumoase, mă face să fiu mândru că sunt spaniol. Guvernul Spaniei nu va înceta să susţină asemenea proiecte, atât timp cât vin în întâmpinarea tinerilor care au nevoie de formare profesională şi intelectuală. Vă mulţumesc pentru această primire prietenească şi fraternă şi vă urez în continuare mult succes!”

            Apoi, fr. Daniel, în numele elevilor, a mulţumit Spaniei prin intermediul d-lui Ambasador pentru sprijinul material acordat la implementarea acestui proiect educativ, dar şi pentru sprijinul uman în persoana diferiţilor Fraţi Profesori spanioli (Fr. Francisco Martin – Profesor la catedra de limbă spaniolă în cadrul Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi;  Fr. Antxon Andueza – fost director al acestei şcoli şi profesor la Facultatea de Teologie didactică; Fr. Manuel Carrasco – fost profesor în această şcoală; Fr. Antonio Perrera – profesor de limbă catalană în cadrul Universităţii Al. Ioan Cuza şi profesor de Teologie la Facultatea de Teologie didactică din Iaşi; etc) care din anul 1992 până azi au muncit neobosit pe tărâmul şcolii româneşti şi care, pe lângă ajutorul educativ şi formativ oferit, au adus şi cultivat un spirit de şcoală nouă.

            În final, o elevă a şcolii noastre i-a înmânat Excelenţei sale un platou sculptat cu stema „foştilor elevi” ai şcolilor La Salle. Dl. Ambasador s-a arătat impresionat de primirea călduroasă de care a avut parte şi după ce a vizitat şcoala, şi-a continuat drumul spre Bucureşti.
            Sperăm ca această vizită să fie de bun augur şi, de ce nu, să se repete în viitorul apropiat.

Pentru a descărca Alte poze de la Vizita Ambasadorului Spaniei în România, faceţi "click" AICI

 

 

 

14 februarie 2009: Faza locală a concursului de meserii
În concordanţă cu datele stabilite de ISJ Neamţ, faza locală a concursului de meserii, la care au participat şi elevi ai şcolii noastre, s-a desfăşurat la Colegiul tehnic "Petru Poni" pentru elevii de la profilul Instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze, şi la Şcoala Profesională "La Salle" pentru profilul Tâmplărie universală. Rezultatele elevilor noştri la acest concurs au fost următoarele: la Instalatori: Gabriel Bejan - 9,50; Valentin Mârţ - 8,76; Florin Blăjuţ - 8,40; La Tâmplari: Veneranda Avădăni - 9,53; Leonard Cornea - 9,16; Ioan Lucaci - 9,03. Felicitări tuturor!
23 ianuarie 2009: CELEBRARE ECUMENICĂ în Şcoala "La Salle"
        Ca în fiecare an, săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor (18-25 ianuarie) a fost marcată de întreaga comunitate a şcolii „La Salle” din Pildeşti printr-o celebrare ecumenică pregătită de Fr. Vicenţiu Ghiurca, responsabil cu animaţia pastorală.
        Tema celebrării din acest an provine din experineţa Bisericilor din Coreea. Ea a fost elaborată pornind de la cartea profetului Ezechiel (Ez 37) şi ne cheamă să interpretăm, în lumina lui Cristos, chemarea profetului la unitatea poporului lui Dumnezeu.
        Momentul de rugăciune a fost prezidat de pr. ortodox Liviu Lupu şi pr. Iulian Farţade. Profesorii şi elevii şcolii au animat celebrarea prin cântece, rugăciuni şi simboluri ale unităţii.  
        Dumnezeu, care cunoaşte bucuriile, supărările şi suferinţele oamenilor, să ne călăuzească întotdeauna, iar toate bisericile creştine să se unească într-o zi în jurul aceleiaşi mese şi să participe împreună la Sf. Împărtăşanie. „Să fie una în mâna ta!” (Ez 37,17).
19 decembrie 2008 – SPECTACOLUL DE CRĂCIUN
După un şir de acte pregătitoare în vederea întâmpinării cum se cuvine a Naşterii Pruncului Divin (reflecţii, celebrări liturgice pe clase, campanii de solidaritate…), elevii şcolii noastre au ţinut să anticipeze bucuria Crăciunului organizând un spectacol în şcoală vineri, 19 decembrie, ora 9.30. Au participat toate clasele şcolii, mulţi profesori, foşti elevi şi invitaţi. Spectacolul a cuprins o pastorală a naşterii Domnului, colinde, cântece şi dansuri populare, scenete umoristice, obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou. În final, fr. Daniel i-a felicitat pe elevi pentru că prin gestul lor de solidaritate din campania „Ajută donând” din timpul Adventului au fost adevăraţi Moşi Crăciun pentru familiile nevoiaşe din Tămăşeni care vor beneficia de a doua etapă a proiectului educativ-caritabil „Ajută construind”.

Pentru a descărca Alte poze de la Spectacolul de Crăciun, faceţi "click" AICI

 

08 decembrie 2008 - ACREDITARE MINISTERIALĂ PENTRU ŞCOALA PROFESIONALĂ „LA SALLE”

           Deşi toată lumea se află în criză economico-financiară – şi noi n-am putut fi ocoliţi – şcoala noastră a primit totuşi vizita lui Moş Crăciun, ce-i drept, în ton cu perioada pe care o traversăm, dar mult mai compensator.
           Urmare a demersurilor noastre comunitar-şcolare (elevi, părinţi, comunitate educativă, direcţiune) în vederea obţinerii acreditării, în data de 08.12.2008, consiliul ARACIP (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar) a hotărât acordarea acreditării Şcolii Profesionale „La Salle” pentru toate cele trei domenii sau filiere profesionale: Tâmplărie, Croitorie şi  Instalaţii sanitare şi de gaze, la cele două niveluri de calificare profesională: SAM (clasele a IX-a şi a X-a) şi anul de completare (clasa a X-a).  Această acreditare este o formă de recunoaştere, din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, a eforturilor noastre conjugate în asigurarea calităţii actului instructiv-educativ din şcoala noastră. Aşteptăm să ne bucurăm de drepturile legale ce decurg din această recunoaştere: dreptul de a organiza examenele de absolvire şi dreptul de a gestiona şi elibera acte de studii recunoscute de M.E.C.

 

28 Noiembrie 2008 - SĂRBĂTORIREA ZILEI NAŢIONALE A ROMÂNIEI ÎN ŞCOALĂ

            Într-un cadru festiv, vineri 28 noiembrie, la orele 12.00, a fost sărbătorită cu anticipaţie Ziua naţională a României: Marea Unire de la 1918. În acest an se împlinesc nouă decenii de când locuitorii români din vechile teritorii româneşti: Basarabia, Bucovina, Transilvania şi Banat au hotărât să se unească cu România (Ţara Românească şi Moldova), în anul de graţie al Domnului 1918.
            Momentul festiv a început prin intonarea de către cei prezenţi – profesori şi elevi – a imnului naţional de stat Deşteaptă-te române. După intonarea imnului, fr. Vicenţiu Ghiurca  a prezentat, pe scurt, însemnătatea acestei zile pentru români, punctând etapele parcurse în mod treptat de reprezentaţii locuitoriilor teritoriilor amintite, de la autonomie la independenţa naţională şi apoi la unirea cu România.
            Prin acest  moment am dorit  să ne simţim uniţi cu milioanele de români care în aceste zile organizează diferite activităţi prin care să omagieze Ziua Naţională a României.

 

07 Noiembrie 2008 - BALUL BOBOCILOR

           A devenit deja tradiţie ca cei mai noi elevi ai şcolii „La Salle” să fie invitaţi de către cei din anul de completare să participe la „Balul bobocilor”. Această serbare a avut loc vineri, 7 noiembrie şi s-a bucurat de un real succes, participând atât profesori, elevi ai şcolii, foşti elevi şi alţi tineri din Pildeşti şi din satele învecinate. Au concurat pentru titlul de Miss şi Mister Boboc un număr de 4 perechi. Pentru aceasta au dedicat ore bune din timpul lor pentru pregătiri şi repetiţii.
            Felicitări tuturor concurenţilor, dar mai ales Simonei Avădăni – Miss Boboc (a IX-a C), lui Emanuel Robu– Mister Boboc (a IX-a T) şi Manuelei Gurgu – Miss Popularitate (a IX-a C); felicitări de asemenea şi elevilor din anul de completare care au organizat evenimentul.
            Balul bobocilor s-a încheiat cu o petrecere de dans în sala de sport a şcolii.

Pentru a descărca Alte poze de la Balul bobocilor, faceţi "click" AICI
10 octombrie 2008 - PRIMA ŞEDINŢĂ CU PĂRINŢII ELEVILOR ÎN ANUL ŞCOLAR 2008-2009
Vineri, 10 octombrie, a avut loc prima şedinţă cu părinţii elevilor Şcolii Profesionale La Salle, din anul şcolar 2008-2009. Au participat în jur de 80 de persoane, părinţi şi tutori ai elevilor din toate clasele.
            După cuvântul de bun venit adresat de fr. Daniel Ciobanu, s-a prezentat şcoala prin intermediul site-ului şcolii. O prezentare mai amplă a fost făcută despre proiectul educativ-caritabil „Ajută construind”, la care participă elevii din clasele a X-a şi a XI-a de la profilurile de instalaţii şi tâmplărie.
            Au fost comunicate părinţilor noutăţile cu privire la anul acesta şcolar, iar în final au fost aleşi în unanimitate cei doi reprezentanţi ai părinţilor în Consiliul de administraţie (dl. Marius Muraru) şi în Comisia de Evaluare şi Asigurare a Calităţii (dna. Cecilia Mărtinaş).
            Şedinţa s-a încheiat cu întrevederea părinţilor cu diriginţii, în sălile de clasă, unde s-au ales câte doi reprezentanţi în comitetul părinţilor la nivelul şcolii.  
26-29 septembrie 2008 – VIZITA UNUI GRUP DE PROFESORI, PĂRINŢI ŞI ELEVI DE LA COLEGIUL "LA SALLE" DIN BELFAST (IRLANDA)
După ce anul şcolar trecut am primit vizita unui grup de elevi francezi, anul acesta ne bucurăm să fim gazda unui grup de nouă irlandezi profesori, părinţi şi elevi de la Colegiul La Salle din Belfast (Irlanda). Elevii au fost  însoţiţi de către directorul colegiului, dl. Patrick Ward şi de către dna. Patricia McDaid şi dna. Eithne Cosgrove, reprezentante în Asociaţia de părinţi a şcolii.
        Scopul vizitei a fost de a cunoaşte o nouă ţară, o nouă cultură, cu atât mai mult cu cât ei se întâlnesc la tot pasul în Irlanda cu cetăţeni români, chiar din Pildeşti.
        Pentru ca acest schimb de experienţă să fie cât mai fructuos, elevii au împărtăşit viaţa în familii şi au participat la diferite activităţi ale tinerilor care au loc în casa şi şcoala La Salle. Nu a lipsit bineînţeles turul turistic, vizitând mănăstirile Neamţ, Sihăstria şi Agapia.
        În oferta curriculară a Colegiului La Salle din Belfast se pune accent, printre altele, pe Studiile media (teatru şi film), jurnalism, educaţie pentru viaţă şi muncă, studii economice şi informatice.
        Sperăm ca acest început de parteneriat între şcolile „La Salle” din Pildeşti şi Belfast să fie de bun augur şi să se dezvolte în timp, iar elevii din ambele şcolii să se îmbogăţească reciproc în urma acestui schimb cultural.

23 SEPTEMBRIE 2008 – LANSAREA PROIECTULUI EDUCATIV-CARITABIL: „AJUTĂ CONSTRUIND!” ÎN FAVOAREA SINISTRAŢILOR DIN TĂMĂŞENI

Pentru a descărca Jurnalul fotografic al Proiectului, faceţi "click" AICI

 După cum ştim cu toţii, în vara anului curent, mai multe sate de pe Valea Siretului (ex. Răchiteni, Adjudeni, Tămăşeni, Buruieneşti) au suferit cumplit în urma inundaţiilor şi a viiturilor care s-au abătut asupra lor.  Urmare a acestei catastrofe naturale, sute de case au fost luate de ape sau grav avariate.
           Şcoala profesională „La Salle” din Pildeşti este un centru social-educativ care formează elevi şi eleve, printre altele, în meseriile de Tâmplărie, Construcţii, Instalaţii şi Lucrări publice.
           Ca răspuns din partea şcolii noastre la nevoile sinistraţilor, în şedinţele pregătitoare pe marginea noului Proiect de Centru şcolar pe anul 2008-2009, Consiliul Profesoral a gândit şi realizat un proiect educativ-caritabil cu un dublu obiectiv:
           1. Şcoala şi elevii să cultive solidaritatea printr-o acţiune caritabilă concretă, ajutându-i pe  sinistraţi după posibilităţile noastre;
           2. Orele de atelier ale elevilor de la Profilul Construcţii, Instalaţii şi lucrări publice şi, dacă se consideră oportun, şi Profilul Tâmplărie, să se desfăşoare într-un sat afectat de viituri (Tămăşeni), ajutând la reconstrucţia a cel puţin unei case pentru sinistraţi.

Proiectul se va desfăşura în două etape:

    • I.  Perioada septembrie-noiembrie 2008 (până la venirea iernii): construcţia casei cu condiţii minimale pentru timpul de iarnă;
    • II. Perioada mai-iunie 2009: realizarea unei băi decente în casa construită, cu toate utilităţile. 

Efecte vizate prin acest proiect sunt:

  • Reconstruirea caselor distruse şi ieşirea din impas a nevoiaşilor afectaţi, acum în prag de iarnă;
  • Dezvoltarea sentimentului de solidaritate cu cel în nevoi şi a voluntariatului;
  • Asimilarea şi practicarea cunoştinţelor despre aspecte legate de profilul/meseria pentru care s-a optat.